Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Een schoner Kralingen-Crooswijk door minder graffiti

In augustus is de deelgemeente gestart met een offensief tegen de grote overlast van graffiti. Dagelijks bestuurder Lucas de Boer gaf op vrijdag 1 augustus het startsein door met twee medewerkers van Roteb het eerste object te reinigen. De grote schoonmaak begon in een zijstraat tussen de Dijkstraat en de Speelman-straat. Deze locatie is door Roteb aangewezen als één van de locaties met veel graffiti, een zogeheten hot spot.

Voor de één is het kunst, voor de ander een doorn in het oog. Hoe je het ook wendt of keert, graffiti is een vorm van vandalisme en dus strafbaar. Binnen de gemeente Rotterdam neemt het aantal uitingen van graffiti jaarlijks toe. Volgens het Meldingen Systeem Buitenruimte (MSB) van de gemeente Rotterdam is er in 2007 ruim 2309 keer melding gedaan van graffiti. Dit is een stijging van ruim 35 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook binnen de deelgemeente Kralingen-Crooswijk is een trend te zien in de hoeveelheid meldingen. Deze komen van bewoners en medewerkers van Stadstoezicht. Verontrustend is ook dat de hoeveelheid discriminerende graffitiuitingen sterk stijgt.

Graffiti in Kralingen-Crooswijk

In 2007 had Kralingen-Crooswijk volgens het MSB-systeem op drie deelgemeenten na de meeste overlast van graffiti. Over dat hele jaar is er 268 keer melding gedaan. Deze meldingen geven nog geen realistisch beeld van de werkelijke hoeveelheid graffiti, omdat niet alles wordt gemeld. Maar op basis van de meldingen weten we dat het gaat om ten minste een oppervlakte van 1210 m2^ graffiti. De wijken Rubroek, Oud Crooswijk, Kralingen-West en Kralingen-Oost scoren op graffiti gemiddeld lager dan het deelgemeentelijk streven. Kralingen-Crooswijk heeft als doel dat in 2009 de buitenruimte minimaal een 4 op een schaal van 5 scoort.

Aanleiding van de graffiti aanpak

In november 2007 heeft de VVD een motie ingediend om graffiti binnen de deelgemeente te verwijderen. Voor het bestuur van de deelgemeente was dit een reden om het graffitiprobleem aan te pakken. Volgens Lucas de Boer heeft het verwijderen van de graffiti voordelen: Allereerst heeft graffiti veel invloed op het straatbeeld. Door de graffiti te verwijderen verbeter je de omgeving en daarmee de leefbaarheid. Het plaatsen van bomen en schoonhouden van het trottoir alleen is niet genoeg. Verder moet er zeker op plekken waar veel gebeurt, zoals in Nieuw Crooswijk, extra aandacht zijn voor het schoonhouden van de omgeving. Bewoners van deze omgeving hebben al te maken met veel rotzooi die onder andere veroorzaakt wordt door de vele verhuizingen. Het weghalen van de graffiti is dan het minste wat we kunnen doen om de leefbaarheid te verbeteren.

Ook reiniging van woningen particulieren

Bewoners van de deelgemeente zijn halverwege augustus door middel van een bewonersbrief geïnformeerd over het verwijderen van de graffiti. Het bestuur van de deelgemeente vindt het belangrijk dat zowel huurders als huiseigenaren op de hoogte zijn over wat er in hun omgeving en mogelijk ook aan hun woning gaat gebeuren. Lucas de Boer geeft aan dat alle objecten en woningen in Kralingen-Crooswijk worden gereinigd, dus ook de woningen van huiseigenaren. Alle woningen, dus ook die van particulieren, worden gereinigd, tenzij zij bekendmaken dit niet te willen. In dat geval moet de huiseigenaar de graffiti zelf (laten) verwijderen. De kosten zijn in dat geval voor eigen rekening. Voor de deelgemeente is het niet langer acceptabel dat graffiti het straatbeeld vervuilt.

Melden van graffiti

U kunt de deelgemeente helpen bij de graffiti aanpak door melding te doen als u ergens graffiti ziet. Hiervoor kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1545. De graffiti wordt dan binnen een paar dagen verwijderd. Als er graffiti is aangebracht op uw eigendom, dan dient u ook aangifte te doen bij de politie. De schade die wordt aangericht kan worden verhaald op de dader(s). De politie maakt gebruik van een database waarin alle tags zijn opgeslagen. Als er iemand wordt opgepakt voor het aanbrengen van graffiti, dan wordt er in de database gekeken of deze persoon meerdere tags heeft geplaatst. Als dit het geval is, zal ook de schade voor deze tags worden doorgerekend.