Friese waterschappen

adviezen Deltacommissie"

"Fryslân nog veiliger na invoering adviezen Deltacommissie"

wednesday, 3 september 2008

De adviezen van de Deltacommissie in haar rapportage aan het kabinet zijn goed gevallen bij Wetterskip Fryslân. Dijkgraaf Paul van Erkelens: "De omslag in denken bij de commissie om niet langer te wachten met het nemen van maatregelen totdat er een ramp heeft plaats gevonden spreekt het waterschap aan. De wijze waarop de Deltacommissie proactief voorstellen doet om Fryslân nog veiliger te maken vallen goed".

Over de plannen om het waterpeil van het IJsselmeer op de lange termijn (rond het jaar 2100) te verhogen maakt Wetterskip Fryslân zich wel zorgen. Dijkgraaf Paul van Erkelens: "Om het IJsselmeer prominent als zoetwaterbekken voor een groot deel van het land in te richten staan wij volledig achter. Wel vinden wij het jammer dat de commissie hier al gelijk een getal bij noemt van 1,5 meter. Als die plannen doorgaan moeten de IJsselmeerdijken fors worden verhoogd. Dat betekent nogal wat voor het karakter van Friesland, maar ook voor de gemalen. Denk dan maar aan het Woudagemaal bij Lemmer. Daarom vragen wij het kabinet hier eerst goed naar te kijken en het advies niet gelijk over te nemen".

Andere onderdelen van het plan zoals het onder de loep nemen van de veiligheidseisen van de dijken en het op natuurlijke wijze aanbrengen van zand worden onderschreven door het waterschap. De Deltacommissie (in de volksmond ook wel de commissie Veerman genoemd) heeft haar rapport op woensdag 3 september 2008 in Den Haag aan het kabinet aangeboden.