Gemeente Amsterdam


Persbericht

Datum: Amsterdam, 3 september 2008

Ieder kind heeft talent!

Manifestatie Talentontwikkeling in Amsterdam

Amsterdam wil een extra impuls op het gebied van Brede Talent Ontwikkeling (BTO). Dat blijkt vandaag tijdens de manifestatie Brede Talentontwikkeling in Felix Meritis. Tijdens de manifestatie stellen het college van B&W en de stadsdelen kinderen met al hun talenten centraal. Het is de bedoeling die talenten extra te stimuleren met het programma Brede Talent Ontwikkeling.

Alle Amsterdamse kinderen moeten in staat worden gesteld hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dat is niet alleen belangrijk voor het kind, het is ook belangrijk voor de stad. De Amsterdamse kinderen zijn immers de toekomst van Amsterdam. Als hun talent niet goed wordt gebruikt, zorgt Amsterdam niet goed voor zijn toekomst. Dan doet de stad zichzelf, én zijn kinderen tekort.

Dat het stadsbestuur dit zich samen met vele anderen realiseert, blijkt uit de samenstelling van het publiek. Naast vele kinderen die hun talenten demonstreren zijn dit professionals van scholen, welzijnsinstellingen, kinderopvangorganisaties en de gemeente Amsterdam. Ook zijn zowel Amsterdamse als Haagse politici aanwezig. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) benadrukt dat het automatisme dat kinderen hun talenten makkelijker kunnen ontwikkelen naarmate hun ouders meer te besteden hebben, de komende jaren moet worden doorbroken.

Talentontwikkeling
Brede Talent Ontwikkeling is een van speerpunten van het college van B&W. Het doel is om de diversiteit in talenten zichtbaar te maken en alle kinderen en jongeren in Amsterdam hun talenten te laten ontwikkelen en ontplooien. Wethouder Carolien Gehrels: "Brede Talent Ontwikkeling voor alle jeugd in Amsterdam. Amsterdam moet trots zijn op de manier waarop we omgaan met onze kinderen. En onze kinderen moeten later kunnen zeggen: "Wat ben ik blij dat ik ben opgegroeid in Amsterdam. Ik kon die dingen doen die ik wilde en dat was dan ook nog eens heel goed geregeld." De voorzitter van de stuurgroep Martien Kuitenbrouwer beaamt dit: "Er uit halen wat er in zit - daar gaat het om bij talentontwikkeling."

Divers en dichtbij
Een van de ambities van het programma is dat kinderen, beter nog dan nu het geval is, op loopafstand van huis of school kunnen kiezen uit verschillende activiteiten. Het programma moet er zorg voor dragen dat vraag en aanbod nog beter bij elkaar

Memo d.d. 16 juni 2008 Gemeente Amsterdam Pagina 2 van 2 Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

komen. Zo zijn er speciale talentmakelaars die vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.

Activiteiten kinderen
De manifestatie gaat niet alleen over, maar wordt ook gehouden mét kinderen. Zo verzorgen kinderen van het Kinderkookkafé de catering. Op het podium laten kinderen van een basisschool zien hoe gel wordt gemaakt, een jeugdtheaterschool doet een live improvisatie en weer andere kinderen delen hun ervaringen over het maken van een fototentoonstelling.