Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Werkplan wild zwijn en afschotrealisatie

03 september 2008 - kamerstuk

Kamerbrief over het werkplan van de Stichting Fauna Beheer Eenheid Veluwe voor het seizoen 2008-2009. Het werkplan voorziet in een vermindering van het aantal wilde zwijnen tot de beoogde voorjaarstand.

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen

D i rectie Natuur

Geachte Voorzitter,

Zoals toegezegd aan uw Kamer op 11 maart jl. stuur ik u hierbij het Werkplan wild zwijn van de Stichting Fauna Beheer Eenheid Veluwe (FBE Veluwe) voor het seizoen 2008-2009. Dit werkplan is door Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Gelderland goedgekeurd en aan mij toegezonden (bijlagen). Tevens informeer ik u over de stand van het afschot. Ik heb er bij de provincie op aangedrongen om voor het beheer van de wilde zwijnenpopulatie op de Veluwe te komen tot een nieuwe aanpak die een structurele oplossing biedt zonder inzet van de methode van de een-op-een drukjacht. Ik heb daarbij gevraagd om aandacht voor onder andere de volgende punten:

- het realiseren van het afschot door maximale en vroegtijdige inzet van de jachtaktehouders middels een resultaatsverplichting;

- het ontwikkelen en uitvoeren van flankerend beleid voor beperking van overlast en verkeersveiligheid.
Werkplan wild zwijn 2008-2009
De provincie deelt genoemde aandachtspunten. Voor 2009-2014 zal een nieuw faunabeheerplan worden opgesteld. Voor het seizoen 2008-2009 geldt het hierbij gaande werkplan, als uitwerking van het vigerende faunabeheerplan. Het werkplan beschrijft een stevige en brede aanpak. Het werkplan voorziet in een vermindering van het aantal wilde zwijnen tot de beoogde voorjaarstand van 860 zwijnen. Het komende seizoen zullen ruim 5190 zwijnen worden afgeschoten gezien de geschatte zomerstand (op basis van de tellingen) van circa 6050. Het zwaartepunt van dit werkplan wordt gevormd door de toezegging om uiterste inspanning te verrichten:
- in de maanden juli en augustus 60% van het beoogde afschot te realiseren;
- druk op de jachtaktehouders uit te oefenen om een maximale afschotinspanning te leveren en meteen op 1 juli te beginnen;

- een actieplan verkeersveiligheid en bestrijding schade en overlast op te stellen en uit te voeren.

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Natuur
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
DN. 2008/2686 3 september 2008
Werkplan wild zwijn en afschotrealisatie
4

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
3 september 2008 DN. 2008/2686 2

GS van Gelderland hebben in haar goedkeuring expliciet aangegeven dat zij het beoogde percentage van 60% per 1 september zien als een resultaatsverplichting. GS van Gelderland zullen geen belemmeringen op het niveau van Wildbeheereenheid, jachtveld of grondeigenaar accepteren. Tevens hebben GS van Gelderland met een aanwijzing aan de FBE Veluwe de bevoegdheid gegeven om op bepaalde plekken wilde zwijnen uit de bebouwde kommen en langs wegen te verjagen. Daarnaast hebben GS van Gelderland de FBE Veluwe verplicht om maandelijks te rapporteren over de resultaten van het afschot. Ontwikkelingen in het afschot in juli en augustus
De inzet op voldoende afschot, maar ook de vrij gunstige omstandigheden om afschot te plegen, hebben bijgedragen aan een afschot van circa 2100 zwijnen in de maand juli. Dit is ruim 40% van het beoogde totale afschot. De voedselsituatie (mastaanbod) voor de zwijnen is in de zomerperiode niet optimaal. Dit maakt de aanzitmethode met lokvoer effectief.

Op 31 augustus 2008 is een afschotpercentage bereikt van 59%. Het afschot in augustus is daarmee lager dan in juli. Verklaringen hiervoor moeten met name gezocht worden in het minder aantal dieren en de toename van het natuurlijke voedselaanbod. Niettemin verloopt het afschot volgens het werkplan. In voorgaande jaren lag het afschotpercentage op 1 september tussen de 22 en 50% van het beoogde afschot. Actieplan verkeersveiligheid en bestrijding schade en overlast Het afgelopen seizoen heeft de FBE Veluwe de locaties geïnventariseerd waar zich problemen voordoen met de wilde zwijnen. Op basis hiervan wordt met betrokkenen (gemeenten, terreinbeheerders) een actieplan opgesteld om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid en het verminderen van landbouwschade en overlast in bebouwde gebieden.

Conclusie
De nieuwe aanpak van GS van Gelderland is vooralsnog effectief en verloopt volgens plan. Zodra daarvoor aanleiding is, zal ik u opnieuw informeren over de stand van zaken.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

Gedeputeerde Staten
inlichtingen bij dhr. T.A.M. Dikker telefoonnr. (026) 359 95 42 e-mail post@gelderland.nl
code 00498630.doc
BNG 's-Gravenhage, rek. nr. 28.50.10.824
ABN AMRO Arnhem, rek. nr. 53.50.26.463
Postbank-girorekening 869762
BTW nr. 001825100.B03
IBANnr.: NL74BNGH0285010824
SWIFT/BIC: BNGHNL2G

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg

Postbus 20401
2500 EK 'S-GRAVENHAGE

Bezoekadres
Huis der Provincie
Markt 11
6811 CG Arnhem
telefoon (026) 359 91 11
telefax (026) 359 94 80
e-mail post@gelderland.nl
internet www.gelderland.nl
Postadres

Postbus 9090
6800 GX Arnhem
datum zaaknummer


1 juli 2008 2005-003309
onderwerp

Aanpak wilde zwijnen Veluwe

Geachte mevrouw Verburg,
Uw brief van 20 mei 2008, die wij in goede orde ontvangen hebben, en uw gesprek met gedeputeerde Keereweer van 23 juni 2008, geeft ons aanleiding tot de volgende reactie. Inmiddels hebben de zomertellingen van de wilde zwijnen plaatsgevonden en heeft de Faunabeheereenheid (FBE) een werkplan voor het seizoen 2008-2009 opgesteld. Het plan is ons ter goedkeuring voorgelegd. Conform uw verzoek sturen wij u dit plan toe. Het werkplan voorziet in een forse reductie van de zwijnenstand. Komende periode zullen er 5193 wilde zwijnen afgeschoten moeten worden om de geschatte zomerstand van 6053 wilde zwijnen terug te brengen naar een voorjaarsstand van 860. Dit is meer dan het toegewezen afschot van vorig jaar, dat 4899 wilde zwijnen bedroeg. De FBE heeft aangegeven vooralsnog geen experiment te willen starten met een hogere voorjaarsstand maar dit uit te werken in het nieuwe Faunabeheerplan, dat voor 2009 is voorzien.

De FBE heeft op ons verzoek een aantal maatregelen in het werkplan opgenomen om het afschot daadwerkelijk te verwezenlijken. Zo zal de FBE zich tot het uiterste inspannen om voor
1 september 60% van het toegewezen afschot te realiseren. Bovendien zal de FBE richting jachthouders maximale druk uit oefenen om op 1 juli onmiddellijk te starten met het afschot.

Voorts zal de FBE er alles aan doen om beperkingen op te heffen, die de realisatie van het afschot kunnen belemmeren. De FBE zal ons bij maandelijkse rapportage inzicht geven in het behaalde afschot, zowel per jachtveld als per eigendomssituatie. Naast maatregelen om de stand te reguleren zijn er in het werkplan ook maatregelen opgenomen om schade en overlast te beperken. Waar nodig zal de FBE speciale afschotmogelijkheden inzetten. Wij hebben de FBE namelijk op grond van onze aanwijzingsbevoegdheid (artikel 67) reeds de mogelijkheid gegeven om op te treden bij overlast van wilde zwijnen in de bebouwde kom en om wilde zwijnen te verjagen langs wegen uit oogpunt van verkeersveiligheid.

2

De FBE kan hierbij kunstlicht, het geweer en het wildafweerpistool gebruiken. Voor schadebestrijding op landbouwgronden biedt de reeds verleende ontheffing (artikel 68) voldoende mogelijkheden. De FBE heeft afgelopen seizoen op de gehele Veluwe locaties geïnventariseerd, waar wilde zwijnen voor problemen zorgen. Op basis van deze inventarisatie wil de FBE samen met betrokkenen een actieplan opstellen om schade en overlast te verminderen. Daarbij valt onder andere te denken het verbeteren van rasters. In ons goedkeuringsbesluit van het onderhavige werkplan hebben wij de afschotinspanning van de FBE als resultaatverplichting opgenomen. Belemmeringen, die het afschot beperken zullen door ons niet meer geaccepteerd worden. Van de door ons geboden mogelijkheden dient volop gebruik te worden gemaakt. Wij zullen de aanwijzing desnoods uitbreiden tot gebieden, waar realisatie van het afschot duidelijk achterblijft. De maandelijkse rapportage is eveneens als verplichting opgenomen.

Aangezien het afschotseizoen op 1 juli aanvangt hebben wij het werkplan op 24 juni 2008 goedgekeurd.

Zoals eerder aangegeven dient dit jaar een nog hogere afschotinspanning geleverd te worden dan vorig jaar. Ons uitgangspunt is om het noodzakelijke afschot vooralsnog zonder de een-opeen- methode te realiseren. Wij hebben dan ook besloten om in de ontheffing aan de Faunabeheereenheid het gebruik van de restlichtversterker toe te staan. Daardoor zal de efficiëntie van het afschot sterk toenemen. Wij realiseren ons dat wij daarbij afwijken van uw visie en die van het Faunafonds over de juridische reikwijdte van de Benelux-overeenkomst. Wij constateren dat de Benelux-overeenkomst voor meerdere uitleg vatbaar is en verzoeken u daarom erop toe te zien dat deze regeling hierop wordt aangepast. In uw brief van 20 mei 2008 geeft u aan, dat de Minister van Justitie het onwenselijk acht technische hulpmiddelen op vuurwapens anders toe te passen dan in de Wet wapens en munitie is voorzien. Wij wijzen u er in dat verband op dat de restlichtversterker in tegenstelling tot de geluiddemper niet onder de werking van de Wet wapens en munitie valt. Uit contact met het Ministerie van Justitie zijn ons geen bezwaren gebleken tegen de toepassing van dit middel.

Op verzoek van Provinciale Staten hebben wij op 19 november 2007 een meldpunt wildschade Veluwe ingesteld voor zwijnenoverlast op de Veluwe. De resultaten tot begin dit jaar zijn uw ministerie al eerder toegestuurd. Het halfjaarlijks overzicht bieden wij u hierbij aan. Tot 13 juni 2008 zijn hier 52 meldingen binnengekomen. Daaruit blijkt dat de overlast varieert van wandelaars die door zwijnen worden lastig gevallen tot schade aan openbare voorzieningen, tuinen en campings. De informatie geeft ons inzicht in knelpunten, die wij vervolgens met de FBE en betrokken gemeenten bespreken om tot oplossingen te komen. Wij vragen u om kennis te nemen van de meldingen en geven u in overweging om een schaderegeling voor ernstig gedupeerden in te stellen.

Hoogachtend,

Gedeputeerde Staten van Gelderland
Commissaris secretaris
van de Koningin

bijlagen:

- Werkplan Faunabeheereenheid Veluwe wild zwijn
- Resultaten meldpunt wildschade Veluwe
Gedeputeerde Staten
inlichtingen bij dhr. T.A.M. Dikker telefoonnr. (026) 359 95 42 e-mail post@gelderland.nl
code 00498645.doc
BNG 's-Gravenhage, rek. nr. 28.50.10.824
ABN AMRO Arnhem, rek. nr. 53.50.26.463
Postbank-girorekening 869762
BTW nr. 001825100.B03
IBANnr.: NL74BNGH0285010824
SWIFT/BIC: BNGHNL2G

Stichting Faunabeheereenheid Veluwe
T.a.v. de heer ir. G. Verwolf

Postbus 126
7400 AC DEVENTER
Bezoekadres
Huis der Provincie
Markt 11
6811 CG Arnhem
telefoon (026) 359 91 11
telefax (026) 359 94 80
e-mail post@gelderland.nl
internet www.gelderland.nl
Postadres

Postbus 9090
6800 GX Arnhem
datum zaaknummer


1 juli 2008 2005-003309
onderwerp

Goedkeuring Werkplan 2008-2009

Geachte heer Verwolf,
Wij hebben uw werkplan in goede orde ontvangen en stellen vast dat de zomerstand door u wordt ingeschat op ruim 6000 wilde zwijnen. Gezien deze stand en de noodzaak voor goede onderbouwing en afstemming met alle partijen heeft u aangegeven dit jaar nog geen flexibel beheer te willen realiseren en dit mee te nemen bij opstelling van het nieuwe Faunabeheerplan. U bent dus uitgegaan van een voorjaarsstand van 860 wilde zwijnen. Dat betekent dat dit afschotseizoen meer wilde zwijnen moeten worden afgeschoten dan vorig jaar. Op grond van artikel 3 van het ontheffingsbesluit artikel 68, d.d. 22 juni 2008, onder zaaknummer 2005-003309, voor het opsporen, bemachtigen en doden van wilde zwijnen en gezien het ons toegestuurde werkplan 2008-2009:
stellen wij het afschot voor het seizoen 2008-2009 vast op 5193 wilde zwijnen.

De verdeling over de leefgebieden met de daarbij horende doelstand in 2009 is als volgt.

leefgebied Veluwe zomerstand 2008 doelstand 2009 vermindering 2008-2009 Veluwe Noord West 793 140 653
Vale Ouwe 785 100 685
Noord Oost Veluwe III 1053 150 903
Midden Veluwe 1031 160 871
Zuid West Veluwe 421 60 361
Zuid Oost Veluwe 1220 150 1070
Noord Oost Veluwe VIII 147 25 122
Hoge Veluwe 518 50 468
Deelerwoud 85 25 60

totaal 6053 860 5193
Daarbij gaan wij akkoord met de door u aangegeven geslachtsverdeling. Gelet op de maatschappelijke druk het toegewezen afschot te vervullen verzoeken wij u ook het toegekende afschot met de door ons ter beschikking gestelde middelen tijdig en volhardend uit te voeren.

2

Wij hebben goed nota genomen van uw afschotplanning. Met name, dat u op 1 september 2008 60% van het afschot gerealiseerd heeft. Wij zien deze vaststelling dan ook als een resultaatverplichting uwerzijds om de gestelde periodieke doelen te halen. Wij verzoeken u noodzakelijke verbeteringen tijdig door te voeren. Belemmeringen, die op het niveau van ofwel een Wildbeheereenheid, een jachtveld of door een terreineigenaar het afschot beperken zullen door ons niet meer geaccepteerd worden. De mogelijkheden, die de ontheffing biedt voor schade aan landbouwgronden en voor wilde zwijnen in nulstandgebieden dienen door u ten volle benut te worden. Voor optredende knelpunten bij wegen en bebouwde kommen, dient u onze aanwijzing voor afschot direct in te zetten. Wij zullen deze aanwijzing desnoods uitbreiden tot gebieden, waar realisatie van het afschot duidelijk achter blijft. U dient ons maandelijks en wel binnen een week na afloop te rapporteren over de stand van zaken inclusief, die aangaande de nulstandgebieden.

Hoogachtend,
Gedeputeerde Staten van Gelderland
Commissaris secretaris
van de Koningin

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na dagtekening van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie bezwaar- en beroepschriften, ter attentie van mevrouw C.J.M. Kummeling, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op envelop en brief duidelijk "bezwaarschrift" vermelden.
Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Arnhem (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Arnhem, telefoonnummer (026) 359 20 00. bijlage:

- folder "Niet eens met een besluit van de provincie Gelderland?"

Stichting Fauna Beheer Eenheid Veluwe

Postbus 126
7400 AC Deventer
Apeldoorn, 18 juni 2008
Provincie Gelderland
t.a.v. de heer Ing. Th. A. M. Dikker

Postbus 9090
6800 GX ARNHEM
Onderwerp: Werkplan wild zwijn 2008/2009

Geachte heer Dikker,

Bijgaand stuur ik u het werkplan voor de wilde zwijnen. Dit werkplan is besproken en door het bestuur akkoord bevonden. We vragen u derhalve toestemming te verlenen voor het gewenste afschot voor het seizoen 2008/2009. In de bijlage vindt u de specificatie per WBE, en de afschot aanvraag voor de 0-stand gebieden.

Het is duidelijk er is nog steeds sprake van een hoge dichtheid wilde zwijnen op de Veluwe, redelijk vergelijkbaar met de aantallen van vorig jaar. Er zijn daarom nog de nodige problemen te verwachten. De FBE Veluwe is van mening dat gelet deze situatie een flexibel beheer op korte termijn nog niet goed onderbouwd kan worden ingevoerd. Nu het Faunabeheerplan wordt geëvalueerd en daarna aangepast gaat worden, is het aankomende seizoen de periode dit verder uit te werken en te onderbouwen en met alle betrokken partijen af te stemmen.

Regulier beheer
Gelet de aantallen en de hoogte van het afschot zijn de volgende zaken noodzakelijk: . Hoewel de natuur niet onder een resultaatsverplichting is te brengen zullen wij ons wel tot het uiterste inspannen om de toewijzing als volgt in de tijd te realiseren. Juli en augustus : 60%
Rest seizoen : 40%
. Maximale druk richting jachthouders voor een maximale afschotinspanning en een onmiddellijke start van het afschot op 1 juli.
. We zullen bij de maandelijkse rapportage inzicht geven in de afschotrealisatie per WBE, op jachtveldniveau en per eigendomscategorie.
. De FBE streeft naar zo min mogelijk beperkingen op WBE of jachtveldniveau die het realiseren van afschot beperken. Dit geldt ook voor beperkingen die opgelegd worden door terreineigenaren.

Schade en overlastbestrijding
De speciale afschotmogelijkheden (afschot in 0-standgebieden, afschot ivm landbouwschade) om schade te voorkomen of schade te bestrijden worden thans daar waar noodzakelijk ingezet. Vanwege de geconstateerde stijging van het aantal aanrijdingen in de eerste 10 dagen van juni zal ook gebruik gemaakt gaan worden van de art 67 om wilde zwijnen langs wegen te gaan verjagen, door verstoring en afschot.
Het afgelopen seizoen zijn Veluwe breed de lokaties geïnventariseerd waar wilde zwijnen voor problemen zorgen. Deze inventarisatie brengt in beeld waar problemen liggen en zal binnen enkele weken zijn afgerond. Op basis hiervan moet gezamenlijk met betrokkenen een actieplan gemaakt worden om ook op deze wijze een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid en het verminderen van landbouwschade en overlast in bebouwde gebieden.

Bijzondere middelen
We vragen de Provincie bij deze nogmaals het gebruik van de restlichtversterker mogelijk te maken. Indien U nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de ambtelijk secretaris van de Ver. Wildbeheer Veluwe de heer G.J. Spek.
Hoogachtend,
Namens Het Bestuur van de FBE Veluwe
Secretaris, Drs. P.H. van Huffelen
CC. Ver. Wildbeheer Veluwe
Bijlagen: Wilde zwijnen tellingen en afschotadviezen 2008/2009 Toelichting op werkplan wilde zwijnen 2008/2009

WILDE ZWIJNEN TELLINGEN 2008 EN AFSCHOTADVIEZEN 2008/2009 WBE KEILER ZEUG OVERL BIG TOTAAL
VNW Tellingen gehouden op 29 mei en 5 juni
ZOMERSTAND 56 103 170 464 793
GEWENST AFSCHOT 20 67 150 416 653
GEWENSTE STAND 140
VO Tellingen gehouden op 28 mei en 4 juni
ZOMERSTAND 67 112 214 392 785
GEWENST AFSCHOT 42 86 200 357 685
GEWENSTE STAND 100
NOV Tellingen gehouden op 28 mei en 4 juni

3 ZOMERSTAND 68 142 247 596 1053
GEWENST AFSCHOT 30 104 226 543 903
GEWENSTE STAND 150
MIV Tellingen gehouden op 29 mei en 3 juni
ZOMERSTAND 66 155 190 620 1031
GEWENST AFSCHOT 25 114 168 564 871
GEWENSTE STAND 160
ZWV Tellingen gehouden op 27 en 29 mei
ZOMERSTAND 34 61 124 202 421
GEWENST AFSCHOT 18 46 116 181 361
GEWENSTE STAND 60
ZOV Tellingen gehouden op 28 mei en 4 juni
ZOMERSTAND 69 139 207 805 1220
GEWENST AFSCHOT 31 102 185 752 1070
GEWENSTE STAND 150
NOV Tellingen gehouden op 28 mei en 4 juni
8 ZOMERSTAND 8 20 40 79 147
GEWENST AFSCHOT 2 12 36 72 122
GEWENSTE STAND 25
VWV totaal
ZOMERSTAND 368 732 1192 3158 5450
GEWENST AFSCHOT 168 531 1081 2885 4665
GEWENSTE STAND 785
Hoge Veluwe Tellingen gehouden op 27 en 29 mei
ZOMERSTAND 35 62 68 353 518
GEWENST AFSCHOT 22 50 63 333 468
GEWENSTE STAND 50
Landgoed Deelerwoud
ZOMERSTAND 12 17 32 24 85
GEWENST AFSCHOT 6 11 28 15 60
GEWENSTE STAND 25
FBE Veluwe totaal
ZOMERSTAND 415 811 1292 3535 6053
GEWENST AFSCHOT 196 592 1172 3233 5193
GEWENSTE STAND 860
Begroot afschot 0-standgebieden per WBE
WBE Noord West Veluwe 35
WBE Noord Oost Veluwe 25
WBE Zuid West Veluwe 75
WBE IJsselvallei 75
WBE Voorst 5
WBE Brummen 5
WBE Zuid Veluwe West 5
WBE Lunteren 25
WBE Nijkerk 15
VELUWE TOTAAL (INCL 0-STAND) 5458
Vaassen, 18 juni 2008, Ambtelijk Secretaris VWV G.J. Spek