Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Voorkomen legionella in natte koeltorens

De DCMR Milieudienst Rijnmond en de GGD Rotterdam-Rijnmond vragen uw medewerking

Aanleiding
In de zomer van 2006 heeft in Amsterdam een legionellabesmetting plaatsgevonden in de directe omgeving van een slecht onderhouden natte koeltoren.

Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen, verplicht de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu aan de gemeenten alle koeltorens te registreren. In het Rijnmondgebied voeren de DCMR en de GGD deze inventarisatie gezamenlijk uit. Het registreren heeft twee doelen. In de eerste plaats vormt het de basis voor het uitoefenen van toezicht op de legionellarisicos die dergelijke koeltorens voor de omgeving kunnen hebben. In de tweede plaats kan de GGD, als er een legionellabesmetting is, door de registratie snel de bron opsporen en andere bronnen uitsluiten. Deze registratie is een aanvulling op de meldingsplicht van bedrijven bij een overschrijding van legionellabacteriën in aantallen boven de 10.000 kve/l.

Inventarisatie
Voor deze inventarisatie wordt u verzocht u aan te melden wanneer u één of meerdere natte koeltorens in uw beheer heeft. Dat kan op verschillende manieren:

- via internet: www.dcmr.nl/nattekoeltorens Daar vindt u een digitaal formulier waarop u kunt aangeven of u een dergelijke koeltoren heeft.

- per e-mail: nattekoeltorens@dcmr.nl
Geeft u daarin aan: naam en adresgegevens van uw gebouw, of het gebouw in uw beheer is dat natte of droge koeltorens heeft en de gegevens van de verantwoordelijke binnen uw bedrijf (naam, functie, telefoon, e-mail)

- telefonisch: 010 246 86 86 (DCMR-bedrijfsmeldingenlijn) Indien het melden op voorgaande manieren niet mogelijk is, kunt u ook een telefonische melding doen.

Ook wanneer u geen natte koeltoren(s) heeft is het belangrijk dat u dit aan ons meldt!
Ik verzoek u om zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen twee weken na ontvangst van deze brief, uw melding aan de DCMR door te geven, zodat de DCMR dit najaar een volledige registratie van de natte koeltorens heeft. Hoe eerder u de gegevens doorgeeft, hoe sneller uw gegevens worden verwerkt.

Informatie
Uw informatie gebruikt de DCMR uitsluitend voor een overzicht van alle koeltorens in haar werkgebied. Uitgebreide informatie over de achtergronden van de registratie van natte koeltorens, legionella en gezondheidsrisicos vindt u in het informatieblad bij deze brief. U kunt ook kijken op www.dcmr.nl

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de gezondheidsrisicos van legionella, neemt u dan contact op met mevrouw M. Dirven van de GGD, telefoon 010 433 93 60. Voor overige informatie belt u mevrouw Y. Jansen van de DCMR, telefoon 010 246 86 76.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.