Gemeente Zijpe


2008-09-03

Discussie gestart over Bestuurlijke toekomst.


Op dinsdag 2 september 2008 was de Raad van Zijpe bijeen om een eerste discussie aan te gaan over de Bestuurlijke toekomst van de gemeente Zijpe. Na de opening door burgemeester Anja van Apeldoorn- Pruijt werd de avond verder begeleid door de Stichting "De Regisserende gemeente".

Piet van Mourik, van deze stichting schetste een beeld van de snelle veranderingen in de maatschappij, waar de gemeenten mee werden en worden geconfronteerd. Hebben wij goed in beeld wat er om ons heen gebeurd. Want daar ligt de basis om, waar dit nodig is, te veranderen. Wat is onze bestuurskracht, wat is de relatie bestuur-burger en wat zijn de vraagstukken waarmee de ambtelijke organisatie mee te maken heeft.

Op basis van de notitie "Is er leven na SETA" zijn er twee richtingen waarop mogelijke scenario's moeten worden gebaseerd.


1. Zijpe blijft Zijpe en zal als gemeente met 10 dorpskernen, 2 buurtschappen en ruim 11.500 inwoners als gemeente de uitdaging voor toekomst autonoom vorm geven en uitvoeren.


2. Zijpe gaat mee in de ontwikkelingen van de Kop van Noord-Holland en gaat mogelijke en gewenste samenwerking aan, die (kunnen) leiden tot bestuurlijke fusie.

Met deze informatie hebben de raadsleden in twee groepen gediscussieerd en werden door de gespreksleiders van de Stichting "" De Regisserende gemeente" uitgedaagd tot uitspraken. Geconstateerd kan worden dat ieder raadslid, afhankelijk van het onderwerp, voordelen ziet in het behoud van zelfstandigheid maar ook van schaalvergroting.

Ter afronding kwamen beide groepen gezamenlijk weer bijeen in de Raadzaal. Daar werden de fracties uitgedaagd om een richting aan te geven waarin zij denken. Met uitzondering van de fractie van de Partij van de Arbeid, kwamen de fracties niet tot uitspraken. Deze bewaren zij tot de raadsvergadering van 30 september 2008.

De Partij van de Arbeid deelde een notitie uit met als titel"PvdA-fractie kiest voor inwoners". Volgens het PvdA verkiezingsprogramma 2006-2010 "Zijpe sterk & sociaal" staat dat: "De PvdA streeft naar een krachtige gemeente die zo lang mogelijk de haar opgedragen taken en verantwoordelijkheden zelfstandig uitoefent".

Nu, herindeling (volgens de PvdA) op dit moment het enige overgebleven middel lijkt, vindt de PvdA dit een dermate ingrijpend gebeuren, dat zij dit niet alleen aan de politiek over wil laten. Gedacht wordt om te komen tot een Referendum of preferendum, om zo de mening van de bevolking te peilen.