Gemeente Assen


Lokale educatieve agenda

Assen, 3 september 2008

Het college vraagt de raad twee ton voor de Lokale Educatieve Agenda. De Lokale Educatieve Agenda is een programma van de gemeente Assen en onderwijs- en andere jeugdinstellingen dat de mogelijkheden voor ontplooiing, onderwijs en ontwikkeling voor kinderen wil verbeteren. Activiteiten zijn onder andere gericht op voor- en vroegschoolse educatie, ouderbetrokkenheid en zorg in en om de school.

De Lokale Educatieve Agenda is het instrument voor gemeenten en scholen en instellingen om gezamenlijk actie te ondernemen, o.a. in navolging van het gemeentelijke onderwijs achterstandenbeleid. Gemeenten kunnen de educatieve agenda invoeren en naast twee verplichte thema's eigen accenten leggen. De verplichte thema's zijn de aanpak van onderwijsachterstanden door voor- en vroegschoolse educatie en spreiding, integratie en segregatie.

Voor de Assense lokale educatieve agenda zijn daar in overleg met scholen en instellingen de volgende thema's aan toegevoegd:
* Brede School

* Zorg in en om de school

* Ouderbetrokkenheid (opvoedingsondersteuning)
* Doorgaande lijn


* Voor- en Vroegschools

* Doorgaande lijn PO en VO

* Doorgaande lijn VO en MBO/HBO

* Doorgaande lijn Onderwijs en Arbeid

Maatschappelijke Stages

Onderwijshuisvesting, voorzieningen en toegankelijkheid

Wethouder Kuin over de Lokale Educatieve Agenda: "Ontwikkeling, ontplooiing en onderwijs voor kinderen zijn vanzelfsprekend van groot belang. Ik vind dat we het in Assen op dat gebied goed voor elkaar hebben, en wil daarbij altijd kijken naar verbetermogelijkheden. Het goede van deze lokale agenda is dat het een duidelijk kader biedt voor samenwerking tussen gemeente, onderwijs en instellingen én ieders eigen rol in die samenwerking. Er gebeurt heel veel op het gebied van jeugd en onderwijs en deze agenda is een goede kapstok voor veel van deze activiteiten."