Gemeente Wunseradiel


Duurzaam wonen in Witmarsum


In een tijd waarin duurzaam bouwen en wonen een belangrijk onderwerp is, besteedt de gemeente Wûnseradiel hier extra aandacht aan in het woningbouwplan, de Dôle 2. In dit nieuwbouwproject aan de zuidkant van Witmarsum komen woningen die verwarmd worden door aardwarmte. De kaveluitgifte is inmiddels begonnen en in 2009 zal er begonnen worden met de bouw.

De woningen die gebouwd worden op de Dôle 2, krijgen in plaats van een aardgasaansluiting een aardwarmtepomp. Met deze warmtepomp kan de woning verwarmd worden maar het is ook mogelijk om er de woning mee te laten koelen. Deze warmtepompen halen de warmte uit grondwater. Doordat warme bronnen vanzelf warmte afgegeven aan minder warme bronnen wordt de warmte opgenomen en in huis verspreid. De besparing aan gas die dit oplevert ligt zo rond de 25%. Om het milieu nog meer te ontlasten is het ook mogelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen.

In totaal zullen er 46 woningen gebouwd worden in de nieuwe woonwijk die gelegen is tegen het landelijk gebied en omringd wordt door water. 26 daarvan zijn vrije sector woningen en 20 woningen kunnen gehuurd worden van woningcorporatie Welkom. De kavels variëren van 400 m2 tot 500 m2. Inwoners van Witmarsum hadden de eerste keus voor een kavel maar vanaf 1 september staat de inschrijving voor iedereen open. Voor de vrije sector woningen geldt dat de koper vrij is in zijn keuze voor een architect en bouwbedrijf maar dat er wel rekening gehouden moet worden met het bestemmings- en beeldkwaliteitsplan.

Voor meer informatie en voor een overzicht van de beschikbare kavels kunt u contact opnemen met de afdeling VROM (0517-533357) of kijken op de websites: http://www.dedole.nl en http://www.welkombijwelkom.nl