Ingezonden persbericht


CORRECTIE
PERSBERICHT
3 september 2008

Nog meer gemeenten en waterschappen
kopen voortaan duurzaam in

Gisteren, op Duurzame Dinsdag 2008, hebben vier Gelderse gemeenten en twee waterschappen te Groenlo gezamenlijk de Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen van de landelijke overheid ondertekend. De gemeenten Doesburg, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk en de waterschappen 'Rijn en IJssel' en 'Veluwe' onderschrijven de ambitie om serieus werk te maken van duurzaam inkopen. In totaal hebben nu 23 van de 56 Gelderse gemeenten deze verklaring ondertekend.

Door de Deelnameverklaring te ondertekenenen, laten de instanties voortaan duurzaamheidsaspecten meewegen bij hun inkoopbeleid. Bekende duurzame producten zijn onder meer Fair Trade koffie en groene elektriciteit. De Nederlandse gemeenten hebben gezamenlijk afgesproken om te streven naar 75% in 2010 en 100% in 2015. Provincies en waterschappen gaan voor 50% in 2010. De Rijksoverheid heeft als ambitie om in 2010 bij 100 % van haar inkopen duurzaamheid mee te nemen.

Startschot
In zijn toespraak in Groenlo feliciteerde Ad Lansink, voorzitter van de Gelderse Milieufederatie, de bestuurders Fred Jansen (Doesburg), Marieke Frank (Oost Gelre), André van Nijkerken (Winterswijk) en Rob Visser (Montferland), alsook waarnemend dijkgraaf Willy Waalderbos (Rijn en IJssel) en secretaris-directeur Paul Spaan (Veluwe). Lansink wees op het goede voorbeeld dat gemeenten en waterschappen met de ondertekening geven. De GMF benadert Gelderse gemeenten om te tekenen en is verheugd over de ondertekening door de bestuurders. Voor de bestuurders zelf is de ondertekening het startschot voor daadwerkelijk duurzaam inkopen. Gemeenten en waterschappen geven voor de burgers en de eigen organisatie aan dat zij werk gaan maken van duurzaam inkopen. Tevens reikte Lansink de eerste exemplaren uit van de brochure 'Duurzaam Inkopen: het kan, het werkt!'. In deze brochure van de Provinciale Milieufederaties staan voorbeelden uit de praktijk van duurzaam inkopen.

Samenwerking
Naast Ad Lansink sprak Ernest Raedts, voorzitter van het Inkoopplatform Stedendriehoek, de bestuurders toe. Hij stelde dat door intergemeentelijke samenwerking ervaring kan worden uitgewisseld over de verduurzaming van de gemeentelijke inkoop. Apeldoorn, Deventer en Zutphen doen hiermee hun voordeel. Raedts hoopt dat de ondertekenaars dit voorbeeld volgen.

40 miljard aan inkoopvolume
De Nederlandse overheden geven jaarlijks zo`n 40 miljard euro uit aan inkopen, variërend van kantoormeubels tot de bouw van een nieuwe bibliotheek. Vanwege dit hoge inkoopvolume kan de overheid met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van produkten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren. De gemeenten Montferland, Oost Gelre en Winterswijk kopen inmiddels al groene elektriciteit in.

Laaghangend fruit nog niet geplukt
Het laaghangend fruit, dat wil zeggen: productgroepen die relatief gemakkelijk zijn te verduurzamen, worden nog niet door alle Gelderse gemeenten geplukt. Dat blijkt uit de resultaten van de duurzaamheidsmeter van het Centrum voor Ontwikkelingsamenwerking (COS). De enquete is beantwoord door 17 van de 56 Gelderse gemeenten (en is ingevuld in de periode 2006-2008). Dit is een relatief kleine groep. Er kunnen wel een aantal trends worden uitgehaald. Enkele resultaten:
. 70% gebruikt papier dat niet chloor-gebleekt is. 35% gebruikt papiet met FSC keurmerk.
. 60% schrijft in gemeentelijke projecten hardhout met FSC keurmerk voor. 30% controleert of dit ook is uitgevoerd.
. 65% geeft aan de eigen gemeentelijke mobiliteit aan te pakken.
. 50% koopt groene stroom in.

. 50% past mechanische onkruidbestrijding toe (en spuit niet).
. 25% schenkt Fair Trade koffie.

. 25% laat de schoonmaak doen met biologisch afbreekbare middelen.
. 25% heeft eerlijke bedrijfskleding als uitgangspunt.
. 5% heeft aandacht voor duurzaam beleggen.
Uit de enquete blijkt dat gemeenten al goed op weg zijn. Ook al zijn er nog niet voor alle productgroepen duurzaamheidscriteria opgesteld. Echter bij het laaghangende fruit zoals groene stroom en schoonmaak, kunnen zeker nog stappen worden gemaakt.

Voordelen
Duurzaam inkopen heeft onder andere als voordeel dat de aanschaf van energiezuinige produkten en energiezuinig bouwen de gemeente geld oplevert. In den lande zijn er al vele goede voorbeelden. Bij de gemeente Enschede wordt de bedrijfskleding duurzaam ingekocht. De toeleverancier moet ondermeer kunnen aantonen dat de kleding op een milieuvriendelijke manier en voor een verantwoord loon in Zuid-Oost Azie wordt gemaakt. De gemeente Dordrecht heeft bij de aankoop van natuursteen uit China een afspraak gemaakt met de producent. De fabrikant garandeert dat de stenen zonder kinderarbeid zijn gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten niet op de hoogte zijn van de erbarmelijke omstandigheden bij de natuursteenproduktie in Azie.


Deelname aan landelijk programma
Met de ondertekening nemen de gemeenten deel aan het Programma Duurzaam Inkopen van de Rijksoverheid. Dit programma ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van het duurzaam inkoopbeleid. Uitwisseling van praktijkervaringen en monitoring van de resultaten zijn een belangrijk onderdeel van het programma. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn ondermeer de aanschaf van schone auto`s, energiezuinige apparatuur, energiezuinige huisvesting, duurzame bedrijfskleding, duurzame koffie, duurzaam FSC hout in bouwprojecten. Het rijksprogramma wordt uitgevoerd door de organisatie SenterNovem. Het programma geeft voor ongeveer honderd produktgroepen aan op welke manier de inkoop milieuvriendelijker en rechtvaardiger kan plaatsvinden. Zie voor verdere informatie www.senternovem.nl/duurzaaminkopen.

De genoemde voorbeelden kunnen niet allemaal met directe ingang worden verwezenlijkt. Door de ondertekening van de deelnameverklaring gaan de gemeenten hun inkoop- en aanbestedingsbeleid stapsgewijs verduurzamen