Partij van de Arbeid

Den Haag, 2 september 2008

Vragen van de leden Timmer en Spekman (beiden PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de implementatie van Verdrag 94 van de ILO


1. Bent u ervan op de hoogte dat het ILO Verdrag 94 dat in 1957 door Nederland is geratificeerd nog steeds niet volledig is geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving?{1} Bent u ervan op de hoogte dat met de ratificatie van dit Verdrag Nederland de verplichting is aangegaan om bij iedere overheidsaanbesteding die ze uitschreef een zogenoemde labour clause op te nemen die onder andere bepaalt dat bedrijven die een opdracht winnen zich aan de sector-cao moeten houden?


2. Is het waar dat het ministerie van Sociale Zaken in augustus een rapport heeft gestuurd naar de ILO waarin het ministerie erkent dat het Verdrag niet volledig zou zijn geïmplementeerd? Zo ja, kan de Kamer de rapportage ook ontvangen, vergezeld van het commentaar van werkgevers en werknemers?


3. Wat is de reden dat dit Verdrag nog niet (volledig) is geïmplementeerd?


4. Welke (mogelijke) gevolgen heeft de niet-implementatie van het Verdrag voor werknemers in de schoonmaak- en thuiszorg sector waar het cao niet algemeen verbindend is verklaard?


5. De praktijk laat zien dat het geregeld voorkomt dat Poolse werknemers in de bouw tegen een minimumloon werken aan een opdracht van de overheid. Bent u van mening dat dit onacceptabel is en dat de bouw-cao daarom bindend zou moeten worden verklaard?


6. Betekent dit dat bij een aanbesteding of opdracht vanuit de overheid aan bedrijven, bedrijven binnen deze sectoren hun werknemers het minimumloon kunnen uitkeren i.p.v. het cao-loon van de betreffende sector?


7. Bent u met ons van mening dat dit een onacceptabele gang van zaken is en dat dit het concurreren van bedrijven op loonkosten in de hand werkt? Maakt dit regulering vanuit de overheid, via sectorbrede cao s niet noodzakelijk?


8. Welke stappen bent u aan het zetten om dit Verdrag alsnog zo spoedig mogelijk te implementeren? Heeft u ook contact opgenomen met de minister van Economische Zaken in verband met een eventuele wijzing van de Aanbestedingswet? Opdat de Nederlandse overheid zich verplicht om in al haar opdracht- en aannemingsovereenkomsten een clausule op te nemen die de sector cao van toepassing verklaart. Zodat concurrentie op cao-loon voorkomen wordt.


9. Kunt u deze vragen vóór het plenaire debat over het onderzoek naar marktwerkingsbeleid dat volgende week in de Kamer plaatsvindt beantwoorden?

{1} Financieel Dagblad, 2 september 2008