Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 03-09-2008

Onderzoek: ruim 40 ho-bestuurders verdienen meer dan ministerssalaris

Extra's bestuurders zorgen voor steeds hogere beloning in het hoger onderwijs

De kabinetsplannen om bestuurderssalarissen in de publieke sector te matigen lossen de wildgroei van beloningen in het hoger onderwijs niet op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Onderwijsblad. Zo n 40 bestuurders in het hoger onderwijs kwamen met hun bezoldiging in 2007 uit boven het gemiddeld ministersalaris. Aanvullende toelages en vertrekregelingen stuwen in een aantal gevallen de bezoldiging fiks op. AOb-voorzitter Walter Dresscher pleit voor één maximum salaris, inclusief alle variabele beloningen. Het wordt wel transparanter, maar niet beter. Dit onderzoek toont aan dat bestuurders door creatieve aanvullingen op het salaris steeds meer gaan verdienen.

Donderdag 4 september debatteert de Tweede Kamer over nieuwe wetgeving voor salarissen in de publieke sector. De Balkenende-norm wordt vastgesteld op het kale bruto ministerssalaris. Aanvullende bezoldigingsposten, zoals pensioenpremies, vertrekregelingen en andere toelages, vallen buiten de norm. Daarmee is het probleem van wildgroei van beloningen in het hoger onderwijs niet opgelost. Bovenop de basissalarissen krijgen bestuurders diverse aanvullende vergoedingen, die slecht controleerbaar zijn.

De AOb pleit voor meer democratische controle op het bestuurderssalaris. Daarmee moet het ook afgelopen zijn met extra beloningen, zoals onduidelijk onderbouwde prestatiebonussen, extra pensioenstortingen en doorbetaling na vertrek. Verder wil de AOb controle op salarisstijging van bestuurders die nu ruim onder de norm verdienen. Het vaststellen van een maximum leidt ertoe dat bestuurders die voorheen veel minder verdienden in flinke stappen richting het maximumsalaris gaan.

De koploper in het onderzoek staat in de boeken met een totale beloning van meer dan 600.000 euro, inclusief een beëindigingsvergoeding . Vier bestuurders kwamen uit boven de 300.000 euro en 17 bestuurders bleven boven de 200.000. Walter Dresscher: Deze bedragen zijn niet uit te leggen aan docenten die hard werken en keurig hun salaris ontvangen via de cao. Als het kabinet de maatschappelijke onrust wil beteugelen moeten we het maximumsalaris en het toezicht nu goed regelen.

Het onderzoek is bijgevoegd bij dit bericht en te downloaden op de website van de AOb: http://www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=7127.

Meer informatie:

Jurjen van den Bergh, persvoorlichter AOb

06 229 915 79 / 030 29 89 210