Gemeente Delft

Sluiting café's in Delft

Medio juli besloot de burgemeester op basis van uitgebreide politierapportages de cafés De Sport en De Taveerne en de horecafunctie van buurthuis De Wending tijdelijk te sluiten. Politieonderzoek wees uit dat in de cafés en het buurthuis handel in en gebruik van harddrugs plaatsvond. Bestrijding van criminaliteit is speerpunt van gemeentelijk beleid. De burgemeester kan niet voorbij gaan aan de bevoegdheid tot bestuursdwang die artikel 13b van de Opiumwet biedt bij handel in drugs in een horecagelegenheid. Sluiten in zo n geval maakt onderdeel uit van bestuurlijk tegenhouden.

Tegen bestuurlijke maatregelen kunnen in onze rechtstaat rechtsmiddelen gehanteerd worden. Daarvan is in de drie gevallen gebruik gemaakt. De exploitanten van twee cafés en het bestuur van het buurthuis maakten bezwaar bij de burgemeester. De café-exploitanten dienden tevens verzoeken in bij de rechtbank voor een voorlopige voorziening om te voorkomen dat de sluitingsmaatregel direct in zou gaan.

Inmiddels heeft de rechtbank de twee verzoeken om een voorlopige voorziening toegewezen. Concreet betekent dit dat de café s open kunnen blijven tot zes weken nadat de burgemeester op de ingediende bezwaren heeft beslist. De rechtbank heeft in de uitspraken overwogen dat de exploitanten verantwoordelijk zijn voor wat er in hun cafés gebeurt, ongeacht of zij zelf iets verkeerds hebben gedaan. Wel is de rechtbank van oordeel dat de burgemeester bij een dergelijke zware sluitingsmaatregel met meer informatie moeten komen.

Nu de cafés De Sport en De Taveerne op grond van rechterlijke uitspraken voorlopig open mogen blijven, heeft de burgemeester zelf voorzien in schorsing van sluiting van buurthuis De Wending. Dit om zo veel mogelijk gelijkheid te betrachten bij een bestuurlijke maatregel. Op donderdag 11 september behandelt de gemeentelijke Adviescommissie voor bezwaarschriften de bezwaarschriften van de exploitanten van de beide cafés. Als advies is uitgebracht zal de burgemeester op de bezwaarschriften beslissen. Dan wordt duidelijk of de cafés open kunnen blijven of alsnog tijdelijk moeten worden gesloten.

Noot voor de redactie (