Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
3 september 2008


--Persbericht-

Hoe aantrekkelijk is Oost Gelre in 2020?
Gemeente ontwikkelt toekomstvisie, inwoners denken mee

Oost Gelre is anno 2008 een gemeente waar het goed leven, wonen en werken is. Is dat in pakweg 2020 ook nog zo? Er liggen immers kansen en bedreigingen op de loer: de vergrijzing en individualisering van de samenleving, de verstening van het buitengebied en het tekort aan arbeidskrachten bij bedrijven. Lukt het om de bedreigingen tijdig te keren en de kansen te pakken? Blijft Oost Gelre een aantrekkelijke gemeente? De Toekomstvisie 2020 van gemeente Oost Gelre moet het antwoord geven.

De maatschappij verandert in rap tempo. De gevolgen ervan zullen we ook in Oost Gelre merken. Wanneer we onze ogen hiervoor sluiten, zijn de gevolgen niet mals: Oost Gelre zal een gemeente worden waar de voorzieningen niet meer passen bij de wensen van de inwoners. En dat wil de gemeente absoluut voorkomen. Om het tij tijdig te kunnen keren, moet in kaart worden gebracht hoe de gemeente Oost Gelre er in de toekomst uit komt te zien. Hiervoor is door de gemeente het project Toekomstvisie 2020 gestart. Met de uitkomsten van het project kan de gemeente de keuzes maken om in 2020 en daarna een aantrekkelijke gemeente te blijven. Om het project zo concreet mogelijk te maken, is de Toekomstvisie verdeeld in vier thema's: mens en samenleving, wonen en leven, werk en recreatie en gemeentelijke dienstverlening. Binnen de verschillende thema's zijn speerpunten bepaald.

Inwoners denken mee
Het opstellen van de Toekomstvisie is niet alleen een zaak van de gemeente. Het gaat alle inwoners, bedrijven en instellingen in Oost Gelre aan. Om ook hun visie te horen, organiseert de gemeente bijeenkomsten. Daarnaast komen er zogenaamde straatacties, waarbij raadsleden de straat op gaan om te horen welke ideeën onder inwoners leven. In de gemeentehuizen en de bibliotheken van Groenlo en Lichtenvoorde liggen reactiekaarten waarop mensen hun idee over de toekomst van Oost Gelre kwijt kunnen.

Internetsite
Er is een speciale internetsite gemaakt met de toepasselijke naam www.toekomstvanoostgelre.nl Deze internetsite biedt de bezoekers naast veel informatie over het project ook volop mogelijkheden om zelf actief mee te denken over de toekomst van Oost Gelre. Dit kan onder andere in speciale forums. Hier staan stellingen waarop kan worden gereageerd. Zo ontstaat een levendige discussie over de toekomst van Oost Gelre. Ook kunnen bezoekers van de site zelf stellingen plaatsen over onderwerpen die ze belangrijk vinden. In juni 2009 wordt de toekomstvisie door de gemeenteraad vastgesteld en omgezet in gemeentelijk beleid.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan Ralph Besseling, telefoon 06- 23940725 of Brandt Keegstra, telefoon 06-23929473.
-----------------------
VERTROUWELIJK

---- --
Gemeentepagina - interview burgemeester

Burgemeester Henk Heijman over Oost Gelre in 2020
'Het is tijd om na te denken over onze toekomst'

Burgemeester Henk Heijman kijkt vanuit zijn werkkamer de winkelstraat in. Mensen met volle tassen passeren het beeld. Heijman lacht. "Oost Gelre is een prettige gemeente om in te wonen, werken en leven. Naast levendige, sociale kernen met een gevarieerd winkelaanbod hebben we veel groene ruimte en bloeiende bedrijventerreinen." Heijmans blik wordt serieus. "Maar de tijd staat niet stil. De maatschappij vergrijst, de bevolking krimpt, de mens individualiseert. Welke invloed heeft dit op onze gemeente? Hoe ziet Oost Gelre er in 2020 uit? Ik ben er heel benieuwd naar!"

Om helder te krijgen hoe Oost Gelre er in 2020 uit zou kunnen zien, startte de gemeente dit voorjaar met het project Toekomstvisie 2020. Heijman: "het is een nieuw project dat aansluit op eerdere projecten die we in de beide oude gemeentes al hadden gedaan. Zowel in Groenlo als in Lichtenvoorde waren al veel toekomstplannen gesmeed. Inhoudelijk goede plannen, maar ze sloten voor de nieuwe gemeente Oost Gelre niet allemaal even goed op elkaar aan. De samenhang ontbrak. Daar kwam bij dat de samenleving zich de afgelopen jaren doorontwikkelde, waardoor veel van de plannen achterhaald waren." De oude plannen uit de kast halen en er een visie op baseren was dus geen optie. De gemeente besloot er geen gras over te laten groeien en nam het besluit nieuwe plannen te maken. "We kiezen ervoor dat in de vorm van een speciaal project te doen. Het gevaar bestaat anders namelijk dat je te veel ad hoc bezig bent. Voor het vaststellen van zo'n Toekomstvisie moet je tijd en afstand nemen, je niet laten leiden door de waan van de dag. Daarnaast biedt een speciaal project ons als gemeente de mogelijkheid om het breder uit te vouwen. We willen onze inwoners, bedrijven en instellingen bij het opstellen van de Toekomstvisie betrekken."

Met een bijeenkomst in maart werd het startsein voor het project Toekomstvisie 2020 gegeven. "Tijdens deze bijeenkomst zijn we flink out-of-the-box bezig geweest. We hebben de realiteit van alle dag losgelaten, zijn met de voeten op tafel gegaan en hebben gefilosofeerd over de toekomst door als het ware boven de werkelijkheid uit te stijgen. Zo ver - twaalf jaar - vooruit kijken is best moeilijk, het vraagt flink wat creativiteit." Burgemeester Heijman vertelt dat het project Toekomstvisie 2020 niet alleen een gemeentelijke activiteit is. "Omdat de toekomst ons - inwoners, bedrijven en instellingen - allemaal aangaat, willen we graag dat iedereen zijn zegje kan doen over de toekomst. Want we kunnen alle denk- en werkkracht van onze inwoners keihard gebruiken." Bij het nadenken over de toekomst van Oost Gelre spelen veel invloeden een rol. Henk Heijman noemt er enkele: "de ontwikkeling van de bevolking, de economie, het milieu en de toenemende individualisering. Als Oost Gelre leven we immers niet op een eiland. Om ons heen gebeuren veel dingen. Op veel daarvan hebben we geen invloed, door er over na te denken en vervolgens te bedenken hoe we er op zouden kunnen inspelen, kunnen we er wel wat mee." De burgemeester haalt als voorbeeld de verwachte terugloop van het aantal inwoners van ons land en onze gemeente aan. "Om leegstand van woningen te voorkomen, kunnen we de positieve kanten van onze gemeente voor ouderen uit de Randstad benadrukken en hen zo overhalen onze kant op te komen. Maar willen we dat? Of kiezen we ervoor onze gemeente juist interessant te maken voor jongeren door hen goed werk bij moderne, technologisch hoogstaande bedrijven te bieden. Andere voorbeelden: in hoeverre koesteren we de groene ruimte in onze gemeente? Of willen we het ingevuld zien door grote boerenbedrijven? En hoe willen we omgaan met de vergrijzing en de bijbehorende groeiende behoefte aan zorg?" Henk Heijman roept burgers, bedrijven, instellingen en verenigingen op mee te denken over de toekomst van Oost Gelre. "De keuzes die we samen gaan maken, gaan ook de inwoners van Oost Gelre aan. Ik roep mensen op deze kans te grijpen en actief mee te denken over onze gezamenlijke toekomst."

Om het nadenken over de toekomst van Oost Gelre wat concreter te maken, heeft de gemeente het project onderverdeeld in vier thema's: mens en maatschappij, wonen en leven, werk en recreatie en gemeentelijke dienstverlening. Burgemeester Heijman: "Rondom deze vier thema's beleggen we verschillende thema- en discussieavonden, waarvoor we burgers, bedrijven, maatschappelijke instellingen en verenigingen uitnodigen. Vanaf half september zijn er zogenaamde straatacties. Hierin spelen onze gemeenteraadsleden een heel zichtbare en duidelijke rol. Zij zullen o.a. tijdens de weekmarkt in Groenlo en Lichtenvoorde, koopavonden en koopzondagen de straat op gaan om met inwoners in gesprek te gaan over de toekomst van Oost Gelre. In de gemeentehuizen en de bibliotheken van Groenlo en Lichtenvoorde liggen reactiekaarten waarop mensen hun idee over de toekomst van Oost Gelre kwijt kunnen. Daarbij maken zij ook nog eens kans op een leuke prijs: onder de inzenders verloten we drie VIP-ballonvaarten. En voor de kinderen organiseren we een kleurwedstrijd met leuke prijsjes. Tenslotte hebben we een speciale internetsite gemaakt, waarop iedereen zijn zegje kan doen over de toekomst van Oost Gelre en de verschillende thema's en mee kan discussiëren. Ik nodig iedereen uit mee te doen, want het is belangrijk om samen dit proces in te gaan."

De informatie die uit dit project (internetsite, thema- en discussieavonden, straatacties, reactiekaarten) komt, wordt straks verwoord in het boekwerk 'De toekomst van Oost Gelre richting 2020'. Burgemeester Heijman: "Dit boekje zie ik als een soort kompas. Het geeft ons de richting aan waar we naar toe willen. Een boekje dat ons bij de les gaat houden, wanneer we nieuwe initiatieven oppakken of in willen spelen op ontwikkelingen. Wat hebben we ook al weer afgesproken, waar zijn we mee bezig en past het in onze toekomstvisie? Zo ontstaat een samenhangend geheel en gaan we allemaal dezelfde richting uit." Henk Heijman kijkt het raam uit. De straten worden steeds voller, mensen kletsen gezellig met elkaar. "Het beeld dat ik voor ogen heb? Dat het resultaat een levendig document wordt, realistisch en vooral ook inspirerend. We hebben ons als gemeenschap met deze toekomstvisie een pittige opdracht gegeven, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we daar samen in gaan slagen."

Wilt u meepraten over de Toekomstvisie 2020? Kijk op www.toekomstvanoostgelre.nl

---- --