Provincie Gelderland

Arnhem, 3 september 2008
GELDERLAND BLIJ MET RAPPORT VEERMAN

ADVIES DELTACOMMISSIE SLUIT AAN BIJ WATERBELEID PROVINCIE

De uitkomsten van de Deltacommissie in het vandaag overhandigde rapport Samen werken met water aan minister-president Balkenende en staatssecretaris Huizinga sluiten op de meeste punten aan op de Gelderse visie waterveiligheid Gelderland. Gedeputeerde Keereweer: De provincie Gelderland heeft grote waardering voor het advies. De integrale afstemming met aandacht voor ruimtelijk beleid, energie, natuur en landschap sluiten goed aan bij de ambitie van Gelderland.

Commissie
De deltacommissie is door de regering gevraagd advies uit te brengen over de bescherming van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering. Naast de waterveiligheid is er ook een samenhang met wonen en werken, landbouw, natuur, recreatie, landschap infrastructuur en energie. Veiligheid en duurzaamheid zijn de twee belangrijk pijlers voor de strategie van de komende eeuwen.

Regie en uitvoering
Gelderland is positief over de voorgestelde aanpak van de commissie waarbij de regievoering en de financiering duidelijk bij het Rijk ligt. De uitvoering en realisatie van regionale opgaven ligt bij regionale bestuurders. Hierdoor kan de regio bij een omvangrijke ingreep in het gebied, regionale ontwikkelingen integraal meenemen,aldus gedeputeerde Keereweer. Voorbeeld hiervan zijn o.a. de projecten IJssel- en Waalsprong bij Nijmegen. Ook de bestaande projecten in het kader van Ruimte voor de Rivier kunnen voortvarend worden voortgezet.

Peilstijging
In het rapport ook ruime aandacht voor de toekomstige maximale peilstijging in het IJsselmeer (1,50 m), en ongewenste peilstijging van het Markermeer, Eemmeer en de Veluwerandmeren. Dit schept veel ruimtelijk ontwikkelingsmogelijkheden voor de randmeerzone in Gelderland.

Het rapport biedt houvast voor een goede samenwerking tussen Rijk en de regionale overheden voor het vinden van toekomstvaste integrale oplossingen aldus Gedeputeerde Keereweer.

Actuele informatie over het rapport deltacommissie staat op:
-www.deltacommissie.com