Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 03 september 2008

Reactie PvdA op de plannen van de commissie Veerman

De PvdA reageert instemmend op het rapport van de cie. Veerman. Het is goed dat de cie. constateert dat maatregelen nodig zijn om de te verwachten stijging van de zeespiegel en de grotere afvoer van de grote rivieren de baas te blijven.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer: 'Deze plannen moeten niet in een Haagse bureaula verdwijnen. Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en de noodzaak om te handelen te groot. Het ligt daarom voor de hand te plannen te verankeren in een Deltawet, zodat ook in de toekomst vast ligt wat er moet gebeuren, wie daarvoor verantwoordelijk is en hoe het moet worden uitgevoerd. Nederlanders zitten echt niet te wachten op natte voeten.'

Wat betreft de concreet voorgestelde maatregelen constateert de PvdA dat er door Veerman eindelijk een aantal knopen worden doorgehakt waar we al lang mee worstelen. Dat er op termijn iets met de Oosterschelde en de Oosterschelde-kering moet gebeuren getuigt van realisme. De keuze om een scheiding te maken tussen het IJsselmeer enerzijds en het Markermeer/IJmeer anderzijds is helder: het biedt kansen voor de veiligheid van de bewoners rond het IJsselmeer, voor natuurontwikkeling en voor ontwikkelingsruimte voor Almere.

Ook het voorstel om de kust te versterken via langdurige zandsuppletie wordt door de PvdA gesteund. Zandsuppletie voor de kust is indirect ook een goede methode om de Waddenzee bij een stijgende zeespiegel in stand te houden. Dat een eiland voor de kust geen soelaas biedt voor de veiligheid van ons land wordt door Veerman helder in beeld gebracht.