Partij van de Arbeid

Vragen van de leden Tang en Vos (beiden PvdA) aan de ministers van Financiën en Justitie over de inval bij een beleggingskantoor

Den Haag, 03 september 2008


1. Kent u het bericht 'Inval bij beleggingskantoor in Helmond', waarin wordt gesproken van 500 gedupeerden van fraude voor een totaalbedrag van 33 miljoen euro?


2. Herinnert u zich de door u gegeven antwoorden op Kamervragen van het lid Tang over ditzelfde beleggingskantoor, waarin u is gevraagd of de voorgespiegelde rendementen niet te mooi om waar te zijn?


3. Werpt de inval een nieuw licht op het feit dat er in de Wet financieel toezicht een vrijstelling van de vergunningplicht bestaat voor aanbieders van beleggingsobjecten die beleggingsobjecten aanbieden voor een nominaal bedrag per beleggingsobject van ten minste 50.000,-? Zo ja, bent u bereid maatregelen te nemen? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u het met mij eens dat in dit geval een telefonische hulplijn, die bellers kan waarschuwen voor onwaarschijnlijk hoge rendementen of voor waarschijnlijk hoge risico's, slachtoffers had kunnen voorkomen.


5. Bent u van mening dat voorkomen beter is dan genezen, en dat het daarom algemener wenselijk is om de telefonische hulplijn 'Helpdesk 113' in te stellen waar mensen voordat zij een financiële beslissing nemen terecht kunnen met financiële vragen?


6. Kunt u aangeven in welk stadium het initiatief voor de hulplijn verkeert en in hoeverre het initiatief medewerking van beide ministers ondervindt?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Publieksvoorlichter

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 118
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2703
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl