ChristenUnie

3 september 2008

Actie tegen geweld Indiase christenen

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken moet bij de Indiase autoriteiten zijn zorgen kenbaar maken over de uitbarsting van geweld tegen christenen in de Indiase staat Orissa. Dat stelt ChristenUnie-kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) in schriftelijke vragen aan de minister.

Voordewind stelt de vragen naar aanleiding van de uitbarsting van geweld tegen christenen in de Indiase staat Orissa, na beschuldigingen van de moord op de leider van een hindoe-organisatie. De laatste tijd vinden er in India vaker geweldsdelicten plaats tegen christenen, bijvoorbeeld in Kandhamal afgelopen december. De ChristenUnie vernam het bericht dat hulporganisaties geen toestemming krijgen om hulp te verlenen in de vluchtelingenkampen die zijn ingericht.

De Kamerleden vragen aan minister Verhagen of hij kennis heeft genomen van de uitbarsting van geweld. En of hij zich ervoor wil inspannen de Indiase autoriteiten ertoe te bewegen dat zij alles in het werk stellen om geweld tegen christenen tegen te gaan. De Indiase regering heeft namelijk beloofd om al het mogelijke te doen om de volledige veiligheid van de christelijke minderheden in India te garanderen en hun recht op godsdienstvrijheid te beschermen zoals vastgelegd in de grondwet van India. Dit is vastgelegd in het kader van de universele periodieke beoordeling van de Mensenrechtenraad.

Voordewind stelt de vragen mede namens de Kamerleden Haverkamp (CDA), Van Baalen (VVD) en Van der Staaij (SGP).

////////////

Schriftelijke vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie) Haverkamp (CDA), Van Baalen (VVD) en Van der Staaij (SGP) over geweld tegen christenen in India


1. Heeft u kennis genomen van de uitbarsting van geweld tegen christenen in de Indiase staat Orissa na beschuldigingen van de moord op de leider van een hindoe-organisatie?


2. Bent u op de hoogte van het feit dat in India de laatste tijd vaker geweldsincidenten tegen christenen hebben plaatsgevonden, zoals afgelopen december in Kandhamal? Betekent dit dat de situatie van christenen in India de afgelopen tijd is verslechterd?


3. Hoe beoordeelt u deze ontwikkelingen, mede in het licht van de toezegging van de Indiase regering in het kader van de universele periodieke beoordeling van de Mensenrechtenraad om al het mogelijke te doen om de volledige veiligheid van de christelijke minderheden in India te garanderen en hun recht op godsdienstvrijheid te beschermen zoals vastgelegd in de grondwet van India?


4. Bent u bereid om zowel in bilateraal als in internationaal verband uw zorgen over deze gebeurtenissen aan de Indiase autoriteiten kenbaar te maken en hen ertoe te bewegen alles in het werk te stellen om een einde te maken aan het geweld?


5. Klopt het bericht dat NGO's geen toestemming krijgen om hulp te verlenen in de vluchtelingenkampen die zijn ingericht? Bent u bereid om hiertegen protest aan te tekenen bij de Indiase autoriteiten?


6. In hoeverre is het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dan wel de Nederlandse ambassade, alleen of samen met anderen, betrokken bij projecten die de vrede en samenhang in de getroffen regio stimuleren? Indien niet, bent u bereid om onderhandelingen met de Indiase regering te openen om steun aan dergelijke projecten mogelijk te maken?


-----------------------
'Meer geweld tegen christenen in India', Volkskrant, 2 september 2008


-----------------------


ChristenUnie