Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Herverdeling Wmo budget ter discussie

Gezondheidssituatie onvoldoende meegenomen!

Sittard-Geleen, 3 september 2008 ­ De gemeente Sittard-Geleen heeft sameen met 21 andere gemeenten in Nederland een onderzoek laten verrichten door onderzoeksbureau Ape, naar het 'objectieve verdeelmodel in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)'. Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat factoren die een veel belangrijkere rol spelen bij de zorgvraag geheel vergeten of op een verkeerde manier in het financieringsmodel zijn verwerkt.

'Ik ben blij met de analyse van het onderzoeksbureau. Het vermoeden dat wij hadden dat met de herverdeling van het Wmo een aantal relevante aspecten geen rekening was gehouden is bewaarheid geworden,' aldus wethouder Berry van Rijswijk (Zorg).

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2007 werden gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg. Gemeenten krijgen hiervoor geld van het Rijk. De verdeling vindt sinds kort plaats op basis van een in opdracht van het Rijk ontwikkeld 'objectief verdeelmodel'.

Daarbij houdt het Rijk vooral rekening met de bevolkingssamenstelling van een gemeente. De leeftijdsopbouw en het aantal ouderen speelt een rol, maar ook het aantal allochtonen en uitkeringsgerechtigden, met uitzondering van de bijstand. Het percentage lage inkomens wordt ook meegewogen, net als het aantal bedden in verpleeghuizen, gehandicapten en instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg waarvoor het Rijk verantwoordelijk is. Daarnaast speelt de mate van 'stedelijkheid' een niet onbelangrijke rol. Hoe meer huishoudens er per vierkante kilometer wonen, des te minder geld krijgt zo'n gemeente.

Onafhankelijk onderzoek door bureau Ape, in opdracht van 22 gemeenten waaronder Sittard-Geleen, toont nu aan dat de zorgvraag slechts van een beperkt deel van deze factoren afhankelijk is. Factoren die een veel belangrijkere rol spelen bij die zorgvraag blijken geheel vergeten of op een verkeerde manier in het financieringsmodel te zijn verwerkt.

Uit het onderzoek blijkt dat juist in gemeenten waar relatief veel mensen naar de huisarts gaan, het sterftecijfer relatief hoog ligt en veel chronisch zieken wonen, de zorgvraag het hoogst is. Ook het opleidingsniveau blijkt van invloed op de zorg die mensen nodig hebben, evenals de mate waarin mensen tevreden zijn met hun leven.

In het verdeelmodel van het Rijk wordt het aantal uitkeringsgerechtigden apart meegewogen, net als het aantal huishoudens van 65-plussers. Daarmee ontvangt bijvoorbeeld een gemeente met relatief veel jonge uitkeringsgerechtigden, die verder geen hulp via de Wmo nodig hebben en welgestelde ouderen die ook volwaardig kunnen meedoen, hier relatief veel geld voor. Gemeenten met minder jonge uitkeringsgerechtigden, maar relatief veel 65-plussers die van een laag inkomen moeten rondkomen en in de praktijk de groep vormen die het meest een beroep op de Wmo doet, komen er in dit systeem juist bekaaid af.

Ook blijken gemeenten met een relatief ongezonde bevolking, waar de vraag naar zorg in de regel het grootst is, in veel gevallen juist minder geld van het Rijk te krijgen. Dat gaat nu naar gemeenten met relatief rijke en gezonde ouderen en jonge uitkeringsgerechtigden.

Wethouder Berry van Rijswijk: 'De gezondheidssituatie van de bevolking is als belangrijkste factor praktisch niet meegewogen. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat de gezondheidssituatie voor met name de regio Zuid-Limburg slechter is dan de rest van het land. Verder is dit opvallend omdat de Wmo gaat om toekenning van ondersteuning aan mensen met beperkingen.'

Sittard-Geleen is evenals de andere gemeenten die opdracht gaven voor het onderzoek blij met de analyse van Ape. Wij hopen dat het kabinet op basis van deze analyse en een dit najaar verwacht advies van het SCP tot een nieuw verdeelmodel komt waarbij de zorg die mensen nodig hebben centraal staat. Volgens ons moet niet de bevolkingssamenstelling bepalend zijn, maar de gezondheidssituatie van de inwoners. Alleen dan komt de hulp ook daar terecht waar die het hardst nodig is.


---