Gemeente Rotterdam

Nr. 149
3 september 2008

Rotterdam ziet kansen in rapport Deltacommissie

Het advies dat de Deltacommissie vandaag presenteerde sluit goed aan op het Rotterdamse beleid, namelijk werken aan een veilige, aantrekkelijke en competitieve stad en haven. De uitvoering van het advies heeft grote gevolgen voor de regio Rotterdam, maar zoals het zich nu laat aanzien voornamelijk in positieve zin. Rotterdam is dan ook zeker bereid om samen met andere partijen de uitwerking van het plan actief op te pakken.

Een goed deltaplan met betrouwbare waterkeringen is voor toekomst van Rotterdam als havenstad en dus voor Nederland essentieel. Voor de haven moet het plan onverminderde bescherming met behoud van doorvaart door beweegbare keringen betekenen. Wel is nader onderzoek naar met name haalbaarheid, restrisico's, frequentie en consequenties van sluiting keringen noodzakelijk.

'Samen werken met water' is voor Rotterdam niet nieuw. Als deltastad staat Rotterdam al langer voor de uitdagingen die het water biedt. Ook de klimaatveranderingen ziet Rotterdam als grote uitdaging, en speelt daar op in met programma's als Rotterdam Climate Initiative, Rotterdam Climate Proof en Waterplan 2. Daarom komt het rapport van de Deltacommissie voor Rotterdam op een goed moment.

noot voor de redactie/