Gemeente Winterswijk


Ondertekening Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen Winterswijk

Gezamenlijk persbericht van:
Gemeenten Montferland, Winterswijk, Doesburg, Oost Gelre Waterschappen Rijn en IJssel en Veluwe
Gelderse Milieufederatie

2 september 2008

Ondertekening Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen

De gemeenten Montferland, Winterswijk, Doesburg en Oost Gelre en de Waterschappen Rijn en IJssel en Veluwe hebben op Duurzame Dinsdag 2 september de Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen van de landelijke overheid ondertekend. De ondertekening vond plaats in het stadhuis van Groenlo.

Met de ondertekening geven de vier Gelderse gemeenten en de Waterschappen aan dat zij in het vervolg duurzaamheidsaspecten laten meewegen bij hun inkoopbeleid. In totaal 23 van de 56 Gelderse gemeenten en alle waterschappen hebben tot nu toe een dergelijke Deelnameverklaring ondertekend. De gemeenten streven naar 75% duurzaam inkopen in 2010 en 100% in 2015; de waterschappen naar 50% in 2010.

De Gelderse Milieufederatie benadert Gelderse gemeenten om te tekenen. In zijn toespraak feliciteerde Ad Lansink, voorzitter van de Gelderse Milieufederatie, de bestuurders. Hij wees op het goede voorbeeld dat gemeenten en waterschappen met de ondertekening geven.

Inkoopvolume
De Nederlandse overheden geven jaarlijks zo`n 40 miljard euro uit aan inkopen, variërend van kantoormeubels tot de bouw van een nieuwe bibliotheek. Vanwege dit hoge inkoopvolume kan de overheid met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van producten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren. De gemeenten Montferland, Winterswijk en Oost Gelre kopen inmiddels al groene stroom in.

Programma Duurzaam Inkopen
Met de ondertekening nemen de gemeenten deel aan het Programma Duurzaam Inkopen van de Rijksoverheid. Dit programma ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van het duurzaam inkoopbeleid. Uitwisseling van praktijkervaringen en monitoring van de resultaten zijn belangrijke onderdelen van het programma. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn onder meer de aanschaf van schone auto's, energiezuinige apparatuur, energiezuinige huisvesting, duurzame bedrijfskleding en duurzaam FSC hout in bouwprojecten. Het rijksprogramma wordt uitgevoerd door de organisatie SenterNovem. Het programma geeft voor de diverse productgroepen aan op welke manier de inkoop milieuvriendelijker en rechtvaardiger kan plaatsvinden. Zie voor verdere informatie www.senternovem.nl/duurzaaminkopen.

De genoemde voorbeelden kunnen niet allemaal met directe ingang worden verwezenlijkt. Door de ondertekening van de deelnameverklaring gaan de gemeenten hun inkoop- en aanbestedingsbeleid stapsgewijs verduurzamen.