Ingezonden persbericht


http://europa.sp.nl/bericht/27710/080903-aanbesteden_schoolboeken_een_crime.html

SP Brussel: Aanbesteden schoolboeken een crime

03-09-2008 * Ook in het Europees Parlement heeft de SP opnieuw de zaak van de verplichte Europese aanbesteding van schoolboeken aangekaart. Europarlementariër Erik Meijer wil weten wat Brussel gaat doen om de administratieve en juridische lasten voor de scholen te verlichten.

Inkomsten van uitgevers
In de Tweede Kamer heeft SP'er Jasper van Dijk eerder deze week ook herhaalde aandacht van het kabinet gevraagd voor de problemen met en de kosten van het verplicht Europees aanbesteden van de aankoop van schoolboeken. Dat bezorgt de scholen enorm veel administratieve lasten. Europa eist dat alle uitgevers van schoolboeken gelijke kansen krijgen op boekenorders. Maar uitgevers denken vooral aan hun inkomsten: als ze achter het net vissen en een procedurefoutje ontdekken gaan ze onmiddellijk procederen. En dat brengt de scholen van de regen in de drup. De staatssecretaris moet maar liefst ¤ 45 miljoen uittrekken om de scholen juridisch bij te kunnen staan, geld dat onttrokken wordt aan het onderwijs.

Gratis schoolboeken
Erik Meijer heeft de kwestie al vaker aangekaart in Brussel en wil nu van de Europese Commissie weten of er zich ook in andere EU-lidstaten dergelijke problemen voordoen, hoe om te gaan met juridische sabotage door uitgeversbedrijven die zich benadeeld voelen en hoe de Commissie Nederland ondersteunt in zijn pogingen om schoolboeken gratis te maken. 'En ik wil ook weten of de Commissie bereid is om de aanbestedingsverplichting te laten vervallen, de aanbestedingsdrempel fors te verhogen of andere wijzigingen aan te brengen die er toe leiden dat uitgeversbedrijven niet langer verhinderen dat de boekenprijs omlaag gaat', aldus Erik Meijer.