Ingezonden persbericht


http://europa.sp.nl/bericht/27707/080903-eu_subsidies_voor_kippromotie.html

SP Brussel: EU-subsidies voor kippromotie

03-09-2008 * SP-Europarlementslid Kartika Liotard steunt het protest van de stichting Wakker Dier tegen de campagne van de kippenindustrie dat kip 'het meest veelzijdige stukje vlees' zou zijn. Die campagne wordt medegefinancierd door Brussel en dat stuit de organisatie tegen de borst. De SP'er heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan de Europese Commissie.

Liotard: 'Wakker Dier geeft aan dat de kipconsumptie die tijdens de vogelpest-episode was ingezakt inmiddels weer hoger is dan ooit terwijl het kabinetsbeleid in Nederland is gericht op vermindering van de vleesconsumptie. Ik zie geen noodzaak om hier nog belastinggeld aan te besteden, temeer omdat de vleessector verzuimt in haar campagne melding te maken van de dierenwelzijnsproblemen'. Volgens Wakker Dier schrijven de Europese subsidievoorwaarden voor dat zo'n campagne informatie geeft over dierenhuisvesting en -welzijn.

Doorsnee kip
'Kip! Het meest mishandelde stukje vlees' luidt de antislogan van Wakker Dier. die in haar radiocampagne dierenwelzijn juist centraal stelt. Kartika Liotard wil nu van de Europese Commissie weten of zij weet heeft van het feit dat een doorsnee kip in de oven meer ruimte heeft dan tijdens haar leven. Liotard wil ook weten of de Commissie vindt dat er in dit verband sprake is van misbruik van EU-subsidies door de vleessector.