Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Nieuwe persprijs in het teken van discriminatie en verscheidenheid

De Europese Commissie heeft het startsein gegeven voor de nieuwste editie van haar journalistenprijs "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet". Voor het vijfde achtereenvolgende jaar kunnen journalisten van de online- en de gedrukte media inzendingen voor deze Europese wedstrijd insturen.

De prijs is een eerbetoon aan het talent van mediaprofessionals die met hun werk bijdragen tot een beter begrip van de voordelen van verscheidenheid en de bestrijding van discriminatie op grond van godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd, seksuele geaardheid, ras of etnische afstamming.

"Te veel Europeanen - volgens een recente opiniepeiling zo'n 15% - worden nog steeds geconfronteerd met discriminatie in de privésfeer en op het werk", aldus Vladimír pidla, commissaris voor gelijke kansen. "Onze journalistenprijs is een erkenning van de cruciale rol die de media spelen om deze problematiek onder de aandacht van het publiek te brengen. De prijs is ook een belangrijk onderdeel van onze bredere campagne die de mensen bewust moet maken van hun recht op gelijke kansen en van de voordelen van verscheidenheid."

Artikels die tussen 1 januari en 31 oktober 2008 in de gedrukte of onlinemedia in de EU verschenen zijn komen in aanmarking. Zij kunnen online worden ingediend. Na afloop van de inzendtermijn komt in elk van de 27 lidstaten een nationale jury bijeen om de winnende artikelen te selecteren. Uit deze 27 nationale winnaars kiest een jury vervolgens de beste drie artikelen en wijst zij de uiteindelijke winnaar aan. Aan de eerste prijs is een bedrag verbonden van 4 500 euro.

Roma

Net als in de voorgaande jaren looft de Europese Commissie een speciale prijs uit voor een specifiek onderwerp. De speciale prijs van dit jaar is bedoeld voor artikelen over discriminatie van de Romagemeenschap. In veel Europese landen zijn de Roma - die de grootste etnische minderheid in de uitgebreide EU vormen - het slachtoffer van rassengeweld, haatzaaiende uitlatingen en discriminatie bij de toegang tot arbeid, onderwijs, gezondheidszorg en openbare en sociale diensten. Volgens een recente Eurobarometerenquête is 77% van de Europeanen van mening dat het sociaal nadelig is Roma te zijn.

De prijs krijgt dit jaar de steun van verscheidene bekende journalistenverenigingen, waaronder de Europese Vereniging voor jonge journalisten en de Vereniging van Europese Journalisten. De Europese Commissie is vastbesloten alle vormen van discriminatie uit te bannen. De journalistenprijs is een van de vele EU-initiatieven om een attitudeverandering te bewerkstelligen en maakt deel uit van de vijfjarige voorlichtingscampagne "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet".