Gemeente Berkelland


Verkoop stukjes openbaar groen vastgelegd in beleidsnota

Regelmatig krijgen wij verzoeken van inwoners om stukjes openbaar groen binnen de bebouwde, aangrenzend aan hun percelen te verkopen. Dit noemen we ook wel snippergroen. Hoe we daar als gemeente mee omgaan is nu vastgelegd in een nota en procesbeschrijving.

Wat is `snippergroen'?

Meestal gaat het om kleine stukken grond tot zo'n 50m2, maar afhankelijk van de omstandigheden kan het ook om een groter stuk gaan.

Met de term `snippergroen' wordt hier bedoeld: Herkenbare stukken grond in de openbare ruimte, met een beperkte oppervlakte en in eigendom van de gemeente. De gemeente heeft deze grond niet nodig voor de gemeentelijke taken die in de openbare ruimte nodig zijn".

De verkoop van stukken grond in het buitengebied valt niet onder dit beleid. Deze aanvragen voor verkoop beoordelen we voorlopig nog apart.

Aan wie wordt verkocht?

Er kan alleen verkocht worden aan eigenaren van direct aangrenzende percelen. Een snippergroentransactie mag niet leiden tot ingesloten gemeentelijke eigendommen. Deze ingesloten eigendommen zijn dan niet meer te onderhouden of te verkopen. Als sprake is van een strook grond waarbij meerdere eigenaren betrokken zijn, geldt als voorwaarde dat alle eigenaren tot koop moeten overgaan. Dit om onbeheerbare en/of ingesloten restanten snippergroen te voorkomen.

Wat wordt niet verkocht?


- Grond waarin kabels- en leidingen van nutsbedrijven of gemeente zitten.


- Structuurgroen, (grote) gebieden openbaar groen met belangrijke recreatieve, ecologische en/of decoratieve functies (bovenwijks-, wijk- en buurtgroen).

Verkoopprijs

De verkoopprijs van snippergroen is door de gemeenteraad vastgesteld op EUR 80,- per vierkante meter, kosten koper. Onder kosten koper vallen alle bijkomende kosten die de overdracht van het verkochte stuk grond mogelijk maken. Te denken valt bijvoorbeeld aan notariële en kadastrale kosten, maar ook eventuele noodzakelijke, bijkomende (her)inrichtingswerkzaamheden door of in opdracht van de gemeente.

Hoe kan ik een aanvraag doen?

Aanvragen om koop van snippergroen kan alléén schriftelijk met een situatieschets/-kaart. In een aanvraag moet in ieder geval staan:


·Naam, adres en telefoonnummer van aanvrager.


·Datum van de aanvraag.


·Een omschrijving van het verzoek (waar ligt het, waarvoor wilt u het kopen en gebruiken, enz.).


·Op een goed leesbaar kaartje aangegeven waar het stukje grond ligt.

Aanvraag sturen naar:

Gemeente Berkelland

t.a.v. J. Diks, afdeling Beheer en Onderhoud

Postbus 200

7270 HA BORCULO

Behandeling van de aanvraag

De behandeltermijn van een aanvraag is maximaal zestien weken.

Vragen?

Voor vragen kunt u bellen met de afdeling Beheer en Onderhoud, de heer J. Diks, telefoon 0545-250 554.

Gemeente Berkelland

Postadres
Postbus 200
7270 HA RCULO Bezoekadres
Marktstraat 1 1
7271 X BORCULO Telefoon
0545-250 250 Fax
0545-250 244 E-mail
info@gemeenteberkelland.nl Website
www.gemeenteberkelland.nl