Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Stem openbaar vervoer af op evenementen


03-09-2008 * De SP wil dat Amsterdam er bij de vergunningverlening voor evenementen op toeziet dat het openbaar vervoer goed geregeld is. Bij het verstrekken van een vergunning voor een evenement zou automatisch een afstemming van het openbaar vervoer op dit evenement plaats moeten vinden. SP-raadslid Meta Meijer: "Nu leidt een evenement nog te vaak tot een chaos bij het OV. Zo was het zaterdag nog een drama bij de pont naar de NDSM-werf vanwege een groot feest. Dat kan en moet beter."
Meta Meijer
Bij het evenement Voltt loves summer open air festival op de NDSM-werf in Noord bleek afgelopen zaterdag dat er fors te weinig openbaar vervoer beschikbaar was. De beschikbare capaciteit van het NDSM-veer was te gering om het grote aantal bezoekers goed te kunnen vervoeren. De drukte leidde tot ontregeling van de dienstregeling en vele irritaties van de feestgangers en reguliere gebruikers van de pont. Meijer: "Een dergelijke drukte leidt tot veel ongemak en zelfs mogelijk onveilige situaties. Zowel GVB-personeel als reizigers lijden hier nodeloos onder."

Uit de praktijk blijkt dat het stadsdelen niet altijd goed lukt het openbaar vervoer af te stemmen op het aantal bezoekers van evenementen. Meijer: "Hier ligt een duidelijke taak voor het college. Vooral als bezoekers van het ene stadsdeel naar het andere reizen." De SP zal wethouder Herrema nog deze week vragen dit soort problemen in de toekomst op te lossen. Dit kan door een automatische koppeling tussen de vergunningaanvraag en de bijsturing vanuit het GVB.