Gemeente Zwolle

Wethouders openen eerste Gezonde Klassen scholen

Datum uitgave persbericht: 09/03/2008

Op maandag 1 september 2008 openden wethouder Martin Knol van de gemeente Zwolle en wethouder Markusse van de gemeente Kampen de eerste Gezonde Klassen scholen. In de zomervakantie zijn De Marsweide en De Matenburcht uit Zwolle en De Mirt uit Kampen voorzien van het concept van de initiatiefnemers J.E. StorkAir, Novon Schoonmaak en Unica Installatietechniek, dat moet bijdragen aan een gezonde en comfortabele werk- en leeromgeving in de school. Martin Knol: ´Uit onderzoek blijkt dat het binnenmilieu in maar liefst 80% van de basisscholen in Nederland onder de maat is. Dat heeft direct gevolgen voor de gezondheid van kinderen en hun leerprestaties. De initiatiefnemers van Gezonde Klassen gaan de uitdaging aan deze situatie te verbeteren en dat steun ik van harte.´

Bezoek aan scholen

Om te vieren dat de scholen uitgevoerd zijn volgens het Gezonde-Klassen-concept brachten de wethouders een bezoek aan de scholen en gaven zij de school het Gezonde Klassen logo. Hiermee kunnen de scholen laten zien dat zij meedoen aan de pilot en zich inzetten voor een gezonde werk- en leeromgeving. Ook de schoolbesturen, provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle en Kampen hebben een groot (financieel) aandeel gehad in de realisatie van de eerste Gezonde Klassen scholen.

Compleet nieuw ventilatiesysteem

De Marsweide, De Matenburcht en De Mirt doen mee aan de pilot Gezonde Klassen. Dat betekent dat de klassen voorzien zijn van een compleet nieuw ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit verbetert door een juiste afstemming van temperatuur, vocht en CO2 in de ruimte. Bij een juiste afstemming van deze factoren worden de leerprestaties, de gezondheid en het welzijn van de kinderen verbeterd. Daarnaast is ook een goede hygiëne en dus schoonmaak belangrijk voor een gezonde klas en is er een schoonmaakprogramma opgesteld voor de school. Tot slot krijgen de kinderen een educatief lesprogramma aangeboden. Op deze manier leren leerlingen op een kindvriendelijke manier hoe bewust om te gaan met binnenklimaat en milieu.

Onderzoek

Om te onderzoeken of de aanpassingen het gewenste resultaat hebben, worden de scholen gedurende twee jaar gevolgd. Het onafhankelijke onderzoeksbureau ESI van Hogeschool Windesheim onderzoekt de verschillende aspecten die met het binnenmilieu te maken hebben. De pilot heeft als doel te komen tot het beste concept voor scholen waarmee zij een optimaal binnenmilieu behalen met een haalbaar financiering- en exploitatiemodel.
Voor meer informatie over het project de Gezonde Klassen, zie www.gezondeklassen.nl.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 03-09-2008 tot 02-10-2008