Somalië: hulpverleners gaan uit van 'worst-case scenario'

03 september 2008, Bossaso - In Somalië is ondervoeding bij kinderen een enorm probleem. Volgens een VN-rapport zal dit probleem alleen nog maar groter worden. "Hier is sprake van een vergeten crisis"

In een mobiele kliniek in Bossaso worden kinderen gewogen. Foto: Unicef Somalië/2008
In een mobiele kliniek in Bossaso worden kinderen gewogen. Foto: Unicef Somalië/2008

Het rapport, dat afkomstig is van de Food Security Analysis Unit van voedsel- en landbouworganisatie FAO, gaat uit van een 'worst-case scenario'. Hierin staat dat de komende 12 maanden 3,6 miljoen mensen - dat is de helft van de totale bevolking - volledig van voedsel- en andere noodhulp afhankelijk zullen zijn.

"De situatie is hier nog nooit zo ernstig geweest als nu," zegt Christian Balslev-Olesen, directeur van het Unicef-kantoor in Somalië. Circa 36 procent van de kinderen in dit land lijdt aan ondervoeding en één op de zes kinderen is zelfs acuut ondervoed, wat betekent dat ze al hun energiereserves hebben verbruikt. Unicef en haar partners bieden hulp. Elke maand worden 5.200 ernstig ondervoede kinderen die in vluchtelingenkampen verblijven, behandeld met therapeutische voeding.

Hulp heeft effect
Dit gebeurt ook in het noordoosten van het land in het '100 Bush'-kamp in Bossaso. Elk kind dat jonger is dan vijf jaar krijgt 10 kilo UNIMIX, waarvan hun moeders een zeer voedzame pap kunnen maken. "Het goede nieuws is dat deze voedingsprogramma's daadwerkelijk effect hebben," zegt Balslev-Olesen.

In het '100-Bush' opvangkamp in Bossaso krijgen moeders zakken UNIMIX waarmee ze voedzame pap voor hun kinderen kunnen koken. Foto: Unicef Somalië/2008 In het '100-Bush' opvangkamp in Bossaso krijgen moeders zakken UNIMIX waarmee ze voedzame pap voor hun kinderen kunnen koken. Foto: Unicef Somalië/2008

Asha van nog geen twee is een van de kinderen die hulp krijgen van Unicef. Toen ze samen met haar moeder Mogadishu ontvluchtte was ze nog gezond, maar na acht maanden in het opvangkamp is het meisje ernstig ondervoed geraakt. "In Mogadishu kon ik mijn kinderen drie keer per dag te eten geven, omdat ik werk had," zegt haar moeder Khadija in tranen. "Hier lukt dat niet eens een keer per dag, omdat ik geen geld voor eten heb." Medewerkers van een door Unicef gesteunde mobiele kliniek verwezen Khadija en Asha door naar een ziekenhuis in Bossaso, waar de ernstige gevallen van ondervoeding beter kunnen worden behandeld.

"Ernstig ondervoede kinderen die kampen met bijkomende problemen als gebrek aan eetlust, diarree en braken hebben speciale zorg nodig. Zonder die zorg kunnen ze overlijden als ze normaal voedsel krijgen," legt Unicef-voedingsdeskundige Mathieu Joyeux uit.

Vergeten crisis
Het aantal ondervoede kinderen in Somalië kan worden verminderd. Maar dan moet de veiligheidssituatie in dit land worden verbeterd, moet er meer geld voor hulp beschikbaar zijn en moeten hulporganisaties en gemeenschappen zelf meer met elkaar samenwerken. Om dit voor elkaar te krijgen, is internationale aandacht voor Somalië noodzakelijk. "Wij halen uit veiligheidsoverwegingen geen journalisten hier naartoe om over de situatie te berichten," zegt Balslev-Olesen. "Maar daardoor ziet de rest van de wereld dit land over het hoofd. Hier is sprake van een vergeten crisis."