Nog geen nationale actie voor India en Nepal

03 september 2008, Den Haag - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zien voorlopig af van een nationale actie voor slachtoffers van de overstromingen in India en Nepal. Ook giro 555 wordt (nog) niet opengesteld.

Door hevige moessonregens zijn duizenden gezinnen op de vlucht geslagen in de Indiase deelstaat Bihar en in Nepal. Een aantal organisaties, waaronder Unicef, Oxfam Novib, ICCO & Kerk in Actie, Tear, Cordaid en het Rode Kruis, hebben direct geld vrijgemaakt om hulp te kunnen verlenen aan de slachtoffers in het gebied. De hulpverlening zal gedurende de komende tijd verder worden uitgebreid. De situatie in het rampgebied wordt door de leden van de SHO nauwlettend in de gaten gehouden.

Voor het slagen van een nationale actie is het noodzakelijk dat de Nederlandse bevolking op de hoogte is van de ramp en weet hoe ernstig de situatie is. Er is nu bij het grote publiek nog te weinig bekend over de omvang en gevolgen van de ramp om een nationale actie voor India en Nepal te kunnen starten. Hopelijk wordt de komende tijd meer bekend over de humanitaire situatie van de slachtoffers in het rampgebied. Dan neemt de kans toe dat een nationale actie wordt georganiseerd.