Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KNMG scherpt Meldcode Kindermishandeling aan

Utrecht, 4 september 2008. Vandaag heeft KNMG-voorzitter Peter Holland de vernieuwde Meldcode Kindermishandeling aan minister André Rouvoet aangeboden. Met deze nieuwe Meldcode stimuleert de artsenorganisatie dat artsen zich actiever gaan inzetten in de strijd tegen kindermishandeling.

Artsen hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om kindermishandeling te signaleren en aan te pakken. De nieuwe Meldcode hanteert als uitgangspunt ´spreken, tenzij´, tegenover het 'zwijgen, tenzij' van de oude Meldcode. Artsen hebben een zorgplicht voor kinderen die mogelijk schade door kindermishandeling kunnen oplopen. Van iedere arts wordt daarom verwacht dat hij spreekt voor het kind bij vermoedens van kindermishandeling.

De nieuwe meldcode vraagt veel van artsen. Maar de meldcode biedt hen ook houvast en bescherming, ook al omdat het tuchtrecht de code als uitgangspunt hanteert. De code bevat verder een helder Stappenplan voor artsen hoe te handelen bij (vermoedens van) kindermishandeling.

(Na)scholing voor artsen is essentieel om meer bewustwording rond kindermishandeling en de rol van de arts te vergroten. De KNMG werkt aan een totaalprogramma van voorlichting, bij- en nascholing. Een e-learningmodule via het web, waar we samen met Medisch Contact aan werken, maakt hier onderdeel van uit.

De Meldcode en het Stappenplan zijn te downloaden via www.knmg.nl/publicaties. Op www.medischcontact.nl is tevens een voorfilmpje te zien van de e-learning 'Meldcode Kindermishandeling' die volgens plan dit najaar verschijnt.

Noot voor de redactie,