Gemeente 's-Hertogenbosch

04-09-2008
's-Hertogenbosch: een stralende stad!

We produceren als Bosschenaren zo'n 32 miljoen kilo afval per jaar. Een groot gedeelte komt terecht in de daarvoor bestemde minicontainers, (semi)ondergrondse vuilcontainers en op de milieustations. Helaas wordt ook de openbare ruimte nog wel eens gebruikt voor het dumpen van afval. Zwerfafval en illegale stort zijn een serieus probleem in de stad. En daar gaan we de komende tijd wat aan doen! We gaan het u gemakkelijker en goedkoper maken om op de juiste manier om te gaan met afval.

Storten van afval wordt goedkoper
Per 1 juli is de prijs voor het storten van puin en grond al gezakt van 20 naar 5 cent en op 1 januari a.s. daalt ook de prijs voor al het andere afval waarvoor betaald moet worden (zoals voor grof huisvuil, hout, graszoden, gips en bielzen). Oud papier/karton, asbest, banden, snoeihout, tuinafval, kleding en schoenen, alle ijzer, glas, wit- en bruingoed en klein chemisch afval kon u altijd al gratis storten.

U moet bij het storten van grof huisvuil (zoals meubilair en tapijt) aantonen dat u in 's-Hertogenbosch woont. Dat kan door bijvoorbeeld uw rijbewijs te laten zien (met juist adres) of het aanslagbiljet van de afvalstoffenheffing.

Meldpunt Openbare Ruimte komt snel in actie
Helaas komt niet alle afval terecht waar het hoort en wordt er ook wel illegaal gestort in de wijken. We willen daar graag iets aan doen en gaan onmiddellijk aan de slag na uw telefoontje naar (073) 615 55 55. Meld hier alle illegale stort die u ziet. En...zorg er natuurlijk ook voor dat niemand om ú hoeft te bellen!
Het Meldpunt Openbare Ruimte kunt u bereiken van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur via tel. (073) 615 55 55.

We halen afval bij u op
Hebt u snoeihout, wit- of bruingoed of grof huisvuil, laat het dan ophalen door de Afvalstoffendienst. Bel (073) 615 65 00 (elke werkdag) en we maken een afspraak wanneer het u schikt. Voor snoeihout en alles dat werkt op batterijen of stroom betaalt u niets. Voor grof huisvuil betaalt u EUR 10,- voorrijkosten en vanaf 1 januari a.s. ook slechts 5 cent per kilo (op dit moment nog 20 cent).

Hebt u veel bouw- en sloopafval, dan is de BigBag een oplossing. Op de milieustations koopt u die voor EUR 105,-. Deze vult u thuis met afval en na een telefoontje met de Afvalstoffendienst wordt de BigBag weer bij u opgehaald. Hebt u meer bouw- en sloopafval dan 1 m3, dan kunt u ook kleine containers huren. Bel daarvoor (073) 615 65 00.

Illegaal storten wordt bestraft
De milieupolitie is de komende tijd extra waakzaam op illegale stort want dat is verboden en daar staan dan ook hoge boetes op: een blikje op de grond gooien kost bijvoorbeeld EUR 75,-, een huisvuilzak naast de container plaatsen EUR 150,-. Laat het niet zover komen!

Wijkgerichte aanpak
De komende tijd gaan we deze maatregelen zeer wijkgericht toepassen en controleren. We hebben ons ten doel gesteld om van 's-Hertogenbosch binnen de kortste keren weer een stralende stad te maken. Daar hebben we hulp bij nodig. Vooral van u, maar ook van... Daarover leest u hier volgende week meer!