Ministerie van Defensie

ACTUEEL

04-09-2008 14:16

SPERWER VLIEGT WEER IN AFGHANISTAN

Lancering Sperwer vanaf een vrachtwagen. - Foto: Richard Frigge/AVDD

De Sperwer is weer terug op Kamp Holland in Tarin Kowt en heeft donderdag 4 september zijn eerste operationele vlucht gemaakt. Het onbemande vliegtuig verzamelt vanuit de lucht inlichtingen voor de Nederlandse troepen op de grond. De vorige inzet in Afghanistan was van oktober 2006 tot april 2007.

Het Remotely Piloted Vehicle (RPV) heeft een dag- en nachtcamera. De beelden daarvan leveren, samen met inlichtingen van andere eenheden, een bijdrage aan de opsporing van geïmproviseerde explosieven.

Het Sperwerdetachement maakt de Sperwer vliegklaar. - Foto: Richard Frigge/AVDD

De Sperwer wordt vanaf een vrachtwagen gelanceerd. Vervolgens vliegt het vliegtuig zelfstandig een vooraf geprogrammeerde route. Een navigator op de grond kan de besturing van het toestel zo nodig handmatig overnemen. Na afloop van een vlucht landt de Sperwer aan een parachute weer op Kamp Holland.

In juni hoorde het Sperwerdetachement van 101 RPV-batterij in ât Harde dat de geplande missie van zes maanden definitief doorging. Half augustus streken enkele tientallen militairen van het detachement neer op Kamp Holland.