Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 4 september 2008
Kenmerk 158

Gemeentelijke onderscheiding voor prof.dr. Piet de Rooij

Op woensdag 3 september heeft burgemeester Cohen de zilveren medaille uitgereikt aan prof.dr. Piet de Rooij tijdens de eerste canon van Amsterdam in het Amsterdams Historisch Museum.

Prof.dr. Piet de Rooij is al jaren hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Er lopen twee draden door zijn werk: De Sociale geschiedenis en Amsterdam. Zijn roem heeft vooral te maken met het feit dat hij een van de grote mannen is achter de `Geschiedenis van Amsterdam, in 5 delen'. Prof.dr. De Rooij heeft de laatste twee delen voor zijn rekening genomen. De Geschiedenis van Amsterdam is het historische boekwerk over Amsterdam. Mensen om hem heen roemen hem om zijn betekenis voor de stad.

Ook is prof.dr. De Rooij de aanstichter van de Nederlandse canon. Dat was de reden voor de gemeente Amsterdam om hem eind vorig jaar te vragen voorzitter te worden van een onafhankelijke commissie, om de Amsterdamse canon vast te stellen. Als voorzitter van deze commissie heeft hij op 3 september de eerste canon van Amsterdam aan de burgemeester gepresenteerd. Prof.dr. De Rooij heeft een grote bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Amsterdam en de naam van de stad naar buiten toe bekendheid gegeven.

De zilveren medaille wordt verleend aan diegenen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam en de naam van de stad naar buiten toe hebben uitgedragen.

Pb-158