Partij van de Arbeid

Handen af van onze helpers

04-09-2008 03:58

De PvdA is zeer kwaad over het incident in Amsterdam waarbij ambulancepersoneel ernstig werd bedreigd. PvdA-kamerlid Kuiken: Het is uiterst droevig dat mensen die proberen levens te redden, hun eigen leven niet veilig zijn. De pakkans voor de daders moet omhoog en zij moeten twee keer zo snel en twee keer zo hard gestraft worden.

Woensdag werd in Amsterdam-West het ambulancepersoneel ernstig bedreigd door familieleden van een slachtoffer van een steekpartij. Dit slachtoffer had eigenlijk op de plaats van het voorval medische basiszorg moeten krijgen, maar door de ernstige dreiging moesten de ambulance en patiënt zich snel uit de voeten maken.

Attje Kuiken is verontwaardigd over het voorval, en geeft aan dat je eigenlijk niet meer over een incident kan spreken omdat het veel te vaak gebeurt. Sinds januari is er een actieplan van kracht, waarmee keihard kan worden opgetreden tegen asociaal gedrag tegenover mensen met een publieke functie. Kuiken: Maar je ziet dat dit plan nog niet overal wordt toegepast. Voor plegers van geweld tegen bijvoorbeeld ambulancepersoneel, moet altijd en overal gelden: twee keer zo snel en twee keer zo hard!

Daarnaast wil Kuiken dat de kans groter wordt dat de daders worden gepakt, bijvoorbeeld door het plaatsen van cameras op de ambulance. Ze zal dit voorstellen aan minister Ter Horst, die al aangaf de belaging in Amsterdam-West volstrekt onacceptabel te vinden: Iedereen in Nederland moet weten dat we dit niet tolereren. Handen af van onze helpers.

Lees ook het eerdere bericht Offensief tegen asociaal gedrag>