Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees Parlement vraagt vrijlating Palestijnse parlementsleden (04/09/08)

Het Europees Parlement roept Israël op om zijn beleid ten aanzien van Palestijnse gevangenen drastisch bij te sturen. Israël moet garanderen dat de meer dan 11 000 Palestijnse gevangenen, onder wie 120 vrouwen en 380 minderjarigen, op een menswaardige manier worden behandeld en dat er een einde wordt gemaakt aan opsluiting zonder rechterlijke controle. Het Parlement roept ook op om de gevangen Palestijnse parlementsleden, onder wie Marwan Barghouti, vrij te laten. Hiernaast moet Israël zich houden aan de Conventie over de rechten van het kind en het Verdrag tegen foltering.

Frieda Brepoels (N-VA Europarlementslid): "De beslissing van Israël om op 25 augustus 198 gevangenen vrij te laten is een positief gebaar naar de Palestijnse Autoriteit en versterkt het wederzijds vertrouwen bij de vredesonderhandelingen. Dat verandert echter niets aan de erbarmelijke omstandigheden in de Israëlische gevangenissen die door verschillende mensenrechtenorganisaties meermaals werden aangeklaagd. Ook de Europese Commissie liet bij monde van commissaris Ferrero-Waldner haar bezorgdheid blijken over deze mensenrechtenschendingen."

Een groot deel van de gevangenen wordt vastgehouden op grond van "administratieve detentie-orders". Dat betekent dat zij niet in staat van beschuldiging zijn gesteld en berecht worden zonder enige vorm van verdediging. Deze detentie-orders kunnen daarenboven jarenlang worden verlengd. Maar ook de andere gevangenen krijgen geen toegang tot tal van basisrechten zoals rechterlijke controle op hun opsluiting, voldoende medische verzorging en het recht op een opleiding. Vaak zitten ze verspreid over gevangenissen buiten de Palestijnse gebieden, wat bezoek van advocaten of familie nagenoeg onmogelijk maakt omwille van de talrijke Israëlische checkpoints rond de Palestijnse gebieden. Dit gaat lijnrecht in tegen verschillende internationale verplichtingen die Israël moet nakomen.

Frieda Brepoels voegt hieraan toe dat het Parlement vraagt dat Israël de maar liefst 44 gevangen genomen Palestijnse Parlementsleden onmiddellijk vrijlaat: "Als lid van de Parlementaire delegatie voor Palestina heb ik al verschillende keren aan den lijve ondervonden wat het betekent om je democratisch verkozen collega"s niet te kunnen ontmoeten. Zij worden immers gevangen gehouden door een bezettende macht buiten hun eigen land, zogezegd om veiligheidsredenen."

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu