Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/JM048
Buitenpost, 3 september 2008

Opvang zwerfdieren blijft in Achtkarspelen

De gemeente Achtkarspelen verlengt de contracten voor de opvang van zwerfdieren met Bouvierkennel Fan 't Fryske Lân in Drogeham en Dierenpension Koers in Kootstertille. Daarmee is de opvang van honden en katten in de eigen gemeente zeker gesteld.

Eerder kreeg de gemeente signalen dat het welzijn van de dieren bij Dierenpension Koers in het geding zou zijn. Uit nader onderzoek van de gemeente blijkt echter dat er geen misstanden aangetoond kunnen worden. Wel is gebleken dat de eigenaar van het dierenpension, de heer Tiemersma, niet altijd even zorgvuldig omgaat met de wettelijk verplichte administratie van de opgevangen dieren. De gemeente verlengt het contract met de heer Tiemersma voorlopig met één jaar, onder voorwaarde dat de heer Tiemersma de administratie beter bijhoudt. De gemeente zal regelmatig controles uitvoeren.

Bij Bouvierkennel Fan 't Fryske Lân waren problemen in de onderlinge relatie met de politie. De politie wilde geen zwerfhonden brengen bij het asiel. Na bemiddeling door burgemeester Van der Zwan van Achtkarspelen zijn de meningsverschillen uit de wereld. De politie heeft geen bezwaren meer om de zwerfhonden naar de kennel te brengen. De eigenaresse van de hondenopvang zal zich moeten laten registreren als dierenasiel. Onder voorwaarde dat hiervan een bewijs kan worden overlegd, zal de gemeente een nieuwe overeenkomst sluiten.