KNHS


Koos de Ronde vijfde na eerste dressuurdag op WK vierspannen 4 september 2008
Koos de Ronde

BEESD (KNHS) Koos de Ronde (Zwartewaal) heeft zich donderdag in het eerste onderdeel van de wereldkampioenschappen vierspannen verzekerd van een hoopgevende uitgangspositie. De nationaal kampioen reed in Beesd een solide dressuur en staat na 29 van de 59 deelnemers op de vijfde plaats. Hij kreeg voor zijn optreden een totaal van 46,46 punten, voorlopige leider is de Amerikaanse dressuurspecialist Chester Weber met een opzienbarende score van 32,13. Vrijdag komen de overige deelnemers in actie, onder wie topfavoriet IJsbrand Chardon (Den Hoorn).

De organisatie van de WK vierspannen op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is vooralsnog echter de grote winnaar. Het publiek wist de weg zowel woensdag bij de openingsceremonie als donderdag bij de dressuur massaal te vinden. Het leidde tot een ambiance, waar men vooraf alleen maar had kunnen dromen. De stoutste verwachtingen werden ruimschoots overtroffen en ook het weer werkt volop mee. ,,Dit is toch prachtig, wat een sfeer, vond ook Mark Weusthof (Rossum, Ov.), met Chardon en De Ronde de derde Nederlander in het landenteam van bondscoach Tjeerd Velstra (Epe). Hij staat voorlopig elfde.

Weusthof, niet bekend staand als een specialist in de dressuur, reed ondanks zijn duimblessure voor zijn doen ook een heel behoorlijke proef, in elk geval zonder noemenswaardige fouten. ,,Ik verheug me op de marathon, zeiden zowel De Ronde als Weusthof die beseffen dat hen een selectief parcours te wachten staat. ,,Een WK-waardig, zo luiden de verwachtingen nadat de verkenningen hadden plaatsgevonden. Na een stevige regenbui op woensdag is er hier en daar sprake van enige gladheid, maar de bodemgesteldheid levert vooralsnog geen enkele angst op. ,,De bodem is hard, zei Weusthof.

De commentaren van de vijf Nederlandse menners, die donderdag tijdens de dressuur in actie kwamen, luiden als volgt.

Koos de Ronde (32 jaar, Zwartewaal): ,,Ik kan tevreden zijn. Het kan altijd beter, maar 46 punten, dat is een goede score, daarmee kan ik de komende dagen vooruit. Ik had het nadeel al als derde deelnemer te moeten starten, dan is de jury toch nog wat zuiniger met het toekennen van de punten, later hebben ze meer vergelijkingsmateriaal en raken ze ook vaak wat enthousiaster.
Mijn paard rechtsvoor, Diplomat, had misschien iets meer kunnen geven. Maar ik heb geen fouten gemaakt, dat is prettig. Het uitstrekken liep goed, achteruit lopen ging kaarsrecht, de stap was goed. Het had hooguit wat flitsender gekund, maar dan loop je ook het risico om fouten te maken. Liever iets te weinig en een zeven dan een fout maken en een vier. Ik verheug me op zaterdag, op de marathon. Er ligt een heel lang en selectief parcours, het wordt een mooie strijd en door mijn vroege start heb ik wel het voordeel mij wat langer op de marathon te kunnen voorbereiden.

Mark Weusthof (35 jaar, Rossum Ov): ,,Ik wist natuurlijk dat Koos een goede proef had gereden, dus voor het landenklassement had ik niets te verliezen. De paarden liepen goed, het was mijn beste dressuur van het seizoen tot nu toe. Heel fris, heel gemakkelijk. Dan is het ook volop genieten van deze ambiance.

Ton Monhemius (54 jaar, Halfweg): ,,Het liep naar mijn gevoel niet zo heel lekker. De juryleden dachten daar kennelijk anders over, want met mijn punten ben ik niet eens ontevreden. Maar in Beekbergen en Tilburg liep het span gewoon lekkerder. Ach, het zijn nog jonge paarden, ik ben nog lang niet uitgestudeerd. En ik heb mijn uitverkiezing hier toch waar gemaakt, ik kwam er als één van de laatsten bij, ik heb laten zien dat ik hier thuis hoor.

Harry de Ruyter (59 jaar, Kessel Lb): ,,Mijn paarden hebben veel bloed, zijn daardoor gevoeliger voor geluiden. Het is in het stadion nogal gehorig, ze zijn dan wat sneller afgeleid. Maar het is natuurlijk prachtig om te zien hoeveel publiek er zit. Ik was vooraf voor een wat betere score gegaan, maar ik mag toch al met al niet ontevreden zijn.

Peter de Ronde (30 jaar, Zwartewaal): ,,Met mijn punten ben ik wel tevreden, maar vooraf had ik op meer gehoopt. Eén van mijn paarden, Excellent die linksachter staat, raakte onder de indruk van de accommodatie en werd te druk. Jammer, want ik wilde voor een plaats bij de beste twintig gaan, dat wordt nu een stuk moeilijker. Mijn voorpaarden Matador en Antonio, het oude span van mijn broer Koos, hebben goed gepresteerd.

Bekijk beelden en interviews van het WK Vierspannen op www.paardensport.tv

Uitslag eerste dag dressuur: 1. Chester Weber (Verenigde Staten) 32,13, 2. George Bowman (Groot-Brittannië) 40,06, 3. Boyd Exell (Australië) 40,96, 4. Daniel Wurgler (Zwitserland) 41,73, 5. Koos de Ronde (Zwartewaal) 46,46, 6. Georg Moser (Oostenrijk) 47,36, 7. Werner Ulrich (Zwitserland) 47,74, 8. Christian Plücker (Duitsland) 51,46, 9. Tomas Eriksson (Zweden) 52,86, 10. Stephane Chouzenoux (Frankrijk) 54,66, 11. Mark Weusthof (Rossum Ov) 54,78, 16. Ton Monhemius (Halfweg) 58,62, 19. Harry de Ruijter (Kessel Lb) 60,42, 28. Peter de Ronde (Zwartewaal) 64,00.

Foto: www.decraen.com