Gemeente Winterswijk


Wijkwerk Winterswijk bezoekt bewoners Batavier

4 september 2008

Een team van Wijkwerk Winterswijk gaat een bezoek brengen aan alle bewoners van de Batavier. Met de huis-aan-huisbezoeken wil Wijkwerk Winterswijk in direct contact met buurtbewoners inventariseren hoe zij het wonen en leven in hun wijk ervaren. Daarnaast zijn de bezoeken bedoeld om de bewoners te informeren over de hulp en faciliteiten die Wijkwerk Winterswijk hen kan bieden. De bezoeken vinden plaats vanaf 15 september aanstaande en nemen naar verwachting ongeveer drie weken in beslag.

De actie is opgezet om duidelijk in kaart te brengen waar Wijkwerk Winterswijk in de wijk Batavier aan kan werken. Daarbij geldt dat het wijkwerk buurtbewoners zoveel mogelijk motiveert en ondersteunt om ook zelf de handen uit de mouwen te steken.

Bezoekteam
De huis-aan-huisbezoeken worden uitgevoerd door een speciaal samengesteld en opgeleid bezoekteam. Dit team bestaat uit medewerkers van de partners van Wijkwerk Winterswijk, te weten de Gemeente Winterswijk, Woningcorporatie De Woonplaats, Politie, Stichting Welzijn Winterswijk en Sensire. Ook medewerkers van de VIT (Vrijwillige Intensieve Thuiszorg) en van De Lichtenvoorde zijn in het team opgenomen. Voorafgaand aan de bezoeken nemen de leden van het bezoekteam contact op met de bewoners die zij gaan bezoeken. Tijdens het bezoek zullen zij zich legitimeren.

Inventariseren ervaringen
Tijdens de huis-aan-huisbezoeken kunnen bewoners van de Batavier in hun eigen thuisomgeving vertellen hoe zij het wonen en leven in hun wijk ervaren. Daarbij kunnen de bewoners zelf aangeven waar zij het over willen hebben. Voorbeelden van vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Wat gaat er goed? Wat gaat er niet goed en wat moet daaraan gedaan worden? Ook persoonlijke zaken kunnen besproken worden.

Informeren
Daarnaast informeert het bezoekteam de bewoners over de hulp en faciliteiten die Wijkwerk Winterswijk aanbiedt. Hierbij gaat het onder meer om de gebieden zorg, woningaanpassing, verkeer, openbaar groen, (on)veiligheid, leerplicht, klussendienst, kinderopvang, buurtbemiddeling, thuiszorg, het minimabeleid,sociale zaken en uitkeringsaangelegenheden.

Project 'Winterswijkwerk als Uitdaging'
De Batavier vormt de startlocatie van het project 'Winterswijk als Uitdaging. Dit is een project op het gebied van wijkverbetering en leefbaarheid in Winterswijkse wijken. Binnenkort zal Wijkwerk Winterswijk de activiteiten in dit project uitbreiden naar andere wijken in Winterswijk.