Van Huis Uit: families in hun kleurrijke huiskamers

21/08/2008 16:28

Kosmopolis Utrecht

Een tentoonstelling ontwikkeld door Michael McMillan in samenwerking met Imagine IC

Van 5 september t/m 30 oktober organiseert Kosmopolis Utrecht in samenwerking met ZIMIHC de tentoonstelling Van Huis Uit in Cultuurhuis Stefanus in Utrecht-Overvecht. Van Huis Uit brengt huiskamers van uiteenlopende groepen en van verschillende generaties in beeld. Geïnspireerd door hun verhalen ontwierp de Britse kunstenaar en theatermaker Michael McMillan deze tentoonstelling, die al eerder te zien was bij Imagine IC in Amsterdam en de Openbare Bibliotheek in Tilburg. De opening van Van Huis Uit is op 5 september om 18.00 uur en zal verricht worden door wethouder Cees van Eijk van de gemeente Utrecht.

Van Huis Uit

Een grote bank of losse stoelen, vitrage of lamellen, wel of geen eettafel... geen woninginrichting is hetzelfde. Het lijkt een kwestie van smaak en mode, maar ook herkomst, etniciteit en moderniteit beïnvloeden onze interieurs. McMillan maakte van familieverhalen en hun inrichting een ruimtelijke installatie: een fictieve woonkamer met Marokkaanse, Turkse, Indische, Surinaamse en Antilliaanse verwijzingen. In de installatie zijn ook homevideofilms van zes families van verschillende culturele achtergrond te zien. De films zoomen in op specifiek meubilair, voorwerpen en gebruiken. Verder is een serie statieportretten van eerste en tweede generatie migrantenfamilies te zien, gemaakt door fotografe Ting Chan.

Extra programma's

Rondom de tentoonstelling worden extra programma's georganiseerd: op 23 oktober is er een ZAP-U avond, in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Utrecht; en op 28 oktober een aflevering van 'Let's make love' onder leiding van Frenk van der Linden, waarin de liefde uit gemengde koppels centraal staat. Bibliotheek Overvecht organiseert een kijkdozenwedstrijd voor groep 5-6 van basisonderwijs: 'Droomkamer in Overvecht'. In de bibliotheek is tijdens Van Huis Uit ook de reprise te zien van de fototentoonstelling 'De Herinnering' gemaakt door fotograaf Onno Nugteren. Voor meer actuele programmering, zie www.kosmopolisutrecht.nl.

Meertens Instituut

Het uitgangspunt voor Van Huis Uit is een onderzoeksproject uit 2003 van het Meertens Instituut naar de woninginrichting in Nederland van migranten en hun nakomelingen. Vele tientallen interieurs van migrantenfamilies werden gefotografeerd. Het project is uitgegroeid van een wetenschappelijk onderzoek over interieurs van migrantenfamilies tot een tentoonstelling met bewoners, kunstenaars en filmers.

Van Huis Uit

datum: 5 september t/m 30 oktober

locatie: Cultuurhuis Stefanus, Amazonedreef 40, Utrecht-Overvecht

Openingstijden: woensdag 10, 17, 24 sept en 1 okt: 14.00-17.00u;

overige dagen: bel op 030-239 38 92 of mail naar info@kosmopolisutrecht.nl

Voor meer informatie: www.kosmopolisutrecht.nl





http://www.kosmopolisutrecht.nl