Universiteit Maastricht


Promotie mw.drs. Dionicia B. Gamboa Vilela, MSc. in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr. C.A. Bruggeman; co-promotores: Prof.dr. J.C. Dujardin, Instituut voor Trop.Geneesk., Antwerpen, Dr. G.J.J.M. van Eys.
Titel: "Analysis of gene expression in the Leishmania Life Cicle:Leishmania ( Viannia) braziliensis and Leishmania (Viannia) peruviana model".

Donderdag 4 september 2008, 16.00

trefwoorden: wilsbekwaamheid, criteria, zelfbeschikking
Promotie drs. Sander P.K. Welie
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.mr. F.C.B. van Wijmen; prof.mr. J.C.J. Dute, EUR/UvA; prof.dr. G.A.M. Widdershoven
Titel: "Criteria for Assessment of Patient Competence. A conceptual Analysis from the Legal, Psychological and Ethical Perspectives".
Vrijdag 5 september 2008, 12.00 uur

Met het oog op hun zelfbeschikking hebben patiënten het -in Nederland wettelijk vastgelegde- recht om te beslissen of zij een door hun hulpverlener voorgestelde behandeling wel of niet willen ondergaan. Voorwaarde voor de geldigheid van zo'n beslissing is dat de patiënt wilsbekwaam is ter zake. Er bestaat grote belangstelling voor concrete criteria met behulp waarvan wilsbekwaamheid beoordeeld zou kunnen worden van patiënten bij wie daarover twijfel bestaat. Het onderzoek van Welie laat zien dat het niet mogelijk is om goede criteria op te stellen die zowel algemeen geldig als concreet zijn en dat een beoordeling van wilsbekwaamheid vaak meer nadelen dan voordelen heeft. Wanneer een beoordeling echt noodzakelijk is, beveelt Welie de zogenaamde "recognisable reasons"-benadering aan.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.