The Night of The Unexpected, vrijdag 5 september, Paradiso

01/09/2008 12:12

Paradiso Amsterdam

The Night of The Unexpected: vier acts uitgelicht

Vrijdag 5 september 2008

The Night of the Unexpected, het festival van één nacht met nieuwe ontwikkelingen in hedendaagse muziek, vindt plaats op vrijdag 5 september 2008 in Paradiso. In een strak geregisseerde opeenvolging voert het programma dwars door stijlen en genres: van experimentele beats, elektronica en geïmproviseerde jazz tot gecomponeerd repertoire en conceptuele popmuziek. Vier acts uitgelicht: Dick el Demasiado, Jaki Liebezeit en Burnt Friedman, KTL, en Ceephax.

De Cumbia's van Dick el Demasiado

Dick Verdult (Eindhoven 1954) is oprichter van het Instituut voor Betaalbare Waanzin. Onder deze naam maakte Verdult honderden performances, een dertigtal films, installaties en tientallen uren radio. Hij werkte zowel in opdracht van de VPRO als van de Boeddhistische Omroep Stichting en Joop van den Ende. Na de millenniumwisseling ontdekte Dick Verdult tijdens een verblijf in Calanda in Spanje, geboortedorp van filmmaker Luis Bu(nn)uel, de Latijs-Amerikaanse volkscultuur, waartoe ook de Cumbia behoort. Sindsdien staat die cultuur en met name de Cumbia, centraal in het werk van Verdult. De Cumbia is een Colombiaanse muziek- en dansstijl met zowel Spaanse als Afrikaanse invloeden. Onder de naam Dick el Demasiado (letterlijk te vertalen als Dick Te Veel of Dick de Overbodige) begon hij de muziek na te spelen met zijn MPC-sampler. Geheel in de stijl van Verdult, is hij vervolgens de muziek gaan vervormen tot iets nieuws. El Demasiado bracht zijn eerste album 'No Nos Dejamos Afeitar' (wij laten ons niet scheren) uit bij het onafhankelijke label Tomenota Records. Na het optreden op The Night of The Unexpected zijn vanaf 6 september video's, grafieken, tekeningen en een sculptuur van Dick Verdult te zien in een tentoonstelling in de Annet Gelink Galerie.

http://www.myspace.com/dickeldemasiado

Secret Rhytms van Ex-Can drummer Jaki Liebezeit en Burnt Friedman

Jaki Liebezeit en Burnt Friedman hebben een voorliefde voor Secret Rhythms: ongebruikelijke ritmes die ongewoon voor westerse muziek. Ze hebben zich afgewend van West-Europese en Anglo-Amerikaanse maatsoorten en verrijken hun werk met ritmes uit verre culturen. Deze zijn ontdaan van herkenbare elementen, waardoor ze een prikkelende abstractie krijgen.

Als voormalig drummer van de legendarische Krautrockgroep Can heeft Jaki Liebezeit een enorme staat van dienst opgebouwd in de experimentele muziekcultuur. Ook nu blijft Liebezeit op zoek naar nieuwe muzikale vormen en speelt de verbinding met elektronische klanken een belangrijke rol in de muziek. Die rol is weggelegd voor elektronisch klankkunstenaar Burnt Friedman, die net als Liebezeit zijn inspiratie haalt uit niet-westerse hoek. Friedman's microdub en soms zelfs Latijns-Amerikaans aandoende klankenpalet vormen een aanstekelijke aanvulling op de drumstijl van Liebezeit, die tot de essentie is teruggebracht en die met zijn cyclische, haast motorische stijl in staat is een gevoel van trance op te roepen.

http://www.myspace.com/burntfriedmanjakiliebezeit

KTL: drone metal van Stephen O'Malley en extreme elektronica van Pita

Het duo KTL bestaat uit gitarist Stephen O'Malley, bekend van Sunn O))) en Peter Rehberg, beter bekend als Pita. Dit duo koppelt black metal aan extreme computermuziek. O'Malley is bekend geworden met zijn drone metalformatie Sunn O))), een uiterst zware en lage vorm van metal, die zich traag voortbeweegt en geen ritme kent. De bijzonder lage frequenties in de muziek hebben een fysieke uitwerking. Peter Rehberg is een pionier in extreme elektronische muziek. Hij won de Prix Ars Electronica Distinction Award for Digital Musics, samen met Christian Fennesz. Hij leidt het fameuze Editions Mego label, waarop talloze grensverleggende Cd's zijn uitgekomen. De muziek van Rehberg is vaak hard, abstract en soms alles ontziend. Het optreden van deze twee liefhebbers van het extreme zal zonder meer een indringende ervaring opleveren.

http://www.myspace.com/ktlrule

Ceephax Acid Crew

Achter de naam Ceephax Acid Crew gaat een Engelse acid house- en drum & bassmuzikant schuil, Andy Jenkinson. Andy is de broer van Tom Jenkinson, beter bekend als Squarepusher, die naast Aphex Twin furure maakte. Ceephax's muziek is sterk geïnspireerd door de Britse acid house, maar evenzeer door de geluiden van computerspelletjes. Tijdens zijn optredens onderscheidt hij zich van laptopmuzikanten: hij bespeelt een arsenaal aan analoge apparatuur. De muziek van Ceephax is onder andere uitgegeven door Breakin' Records, Planet Mu en Rephlex records.

http://www.myspace.com/ceephax

Verder met: Gilius van Bergeijk, Pianoduo Post & Mulder, Iannis Xenakis, Jeff Carey, Stephanie Lepp, Robert van Heumen, DJ /Rupture, Yuatka Makino, DJ Elephant Power en Theun Mosk.

Programmeur: Roland Spekle

i.s.m. Koen Nutters / DNK Amsterdam en Takuro Mizuta Lippit / STEIM

The Night Of The Unexpected wordt geproduceerd in samenwerking met Muziek Centrum Nederland, Paradiso en Steim en wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSB Fonds.

The Night of the Unexpected is onderdeel van de Internationale Gaudeamus Muziekweek.

Paradiso (grote en kleine zaal) / Weteringschans 6-8, Amsterdam

Vrijdag 5 september / zaal open 20.00 uur / aanvang 20.30 uur

Toegang 15,- incl. daglidmaatschap

Voorverkoop: Het callcenter van Ticketservice: 0900-3001250,

de website www.ticketservice.nl, het AUB callcenter 0900-0191 en www.aub.nl.

Of bij de grotere postkantoren en bekende voorverkoopadressen.

www.thenightoftheunexpected.nl

www.muziekcentrumnederland.nl www.steim.nl www.paradiso.nl





http://www.thenightoftheunexpected.nl