Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 1 september 2008

Kredietcrisis centraal in openingscongres European Banking Center

Nieuw onderzoeksinstituut Universiteit van Tilburg

De kredietcrisis duurt langer en is ernstiger dan verwacht, de financiële markten zijn risicovoller dan ooit. Het Britse Northern Rock werd door nationalisatie van de ondergang gered, banken schreven miljarden euros af. Over de gevolgen in Nederland en Europa, over de oplossingen en strategieën gaat het internationale symposium The credit crunch and its implications for Europe. Met het congres gaat het European Banking Center op 5 september officieel van start, in het Willem II stadion van Tilburg.

Het European Banking Center is een nieuw onderzoeksinstituut van de Universiteit van Tilburg. Het instituut richt zich op onderzoek naar de bedreigingen waar banken, financiële instellingen en verzekeraars mee te maken hebben, en draagt bij aan het zoeken naar oplossingen. Het onderzoeksprogramma kent drie expertisegebieden: Central Banking and Financial Supervision, European Banking and Regulation, International Banking and Finance.

Tijdens het symposium op 5 september geven vooraanstaande internationale economen en beleidsmakers hun visie op de kredietcrisis en de gevolgen voor Europa. Sprekers zijn dr. Vitor Gaspar, hoofd van het Bureau of European Policy Advisors van de Europese Commissie; dr. Claudio Borio, hoofd Research and Policy Analysis van de Bank of International Settlements in Zwitserland; prof. dr. Stijn Claessens, afdelingshoofd van de Financial Studies Division van het International Monetary Fund en prof. dr. Charles Goodhart, emeritus hoogleraar aan de London School of Economics. In afzonderlijke lezingen geven zij hun visie op de kredietcrisis en de gevolgen voor Europa. Aansluitend bespreken ze het thema met elkaar in een panelsessie, onder leiding van moderator dr. Onno de Beaufort Wijnholds, vertegenwoordiger van de Europese Centrale Bank bij het International Monetary Fund.

Het European Banking Center is een gezamenlijk initiatief van de departementen Economics en Finance van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Daarnaast zullen ook onderzoekers van de faculteiten Rechten en Sociale Wetenschappen participeren. Het European Banking Center wordt voorgezeten door de befaamde econoom Thorsten Beck, die op 1 augustus de Wereldbank verruilde voor de Universiteit van Tilburg. Het bestuur bestaat verder uit de hoogleraren Sylvester Eijffinger, Harry Huizinga, Hans Degryse en Steven Ongena.