Gemeente Medemblik

Medemblik, Wervershoof en Andijk tekenen intentieverklaring voor fusie

Na eerdere oriënterende gesprekken tussen de fractievoorzitters van Medemblik, Wervershoof en Andijk, hebben de gemeenteraden, in meerderheid de wens uitgesproken over te gaan tot vrijwillige herindeling per 1 januari 2010.

Waarom een fusie?
De fractievoorzitters van Medemblik baseren zich op de strategie van de gemeente toe te werken naar een omvang van zon 40.000 inwoners. De grootte van de drie gemeenten afzonderlijk wordt op de lange duur ontoereikend geacht om de kwaliteit van dienstverlening aan burgers, instellingen en bedrijven voldoende te kunnen waarborgen. De herindeling dient te zijn gericht op de voordelen van schaalvergroting, met behoud van de kwaliteit van de afzonderlijke kernen.

Het onderzoeken van de mogelijkheden
Het voornemen tot dit vrijwillige fusietraject is tijdens de raadsvergadering van 5 november aan de raad voorgelegd op basis van een intentieverklaring. In het algemeen werd hier door de raad positief op gereageerd, het voordeel van een grootschalige gemeente is duidelijk. Wel zijn kritische vragen gesteld ten aanzien van het moment, de gemeente Medemblik heeft immers net een fusie achter de rug. Ook kwam bijvoorbeeld het verschil in beleid wat betreft gedoogbeschikking ten opzichte van permanente bewoning aan de orde. Niet direct in relatie tot de fusie, maar wel tot de verhoudingen binnen de West-Friese gemeenten onderling, werd de zorg over de rol van Hoorn als centrumgemeente uitgesproken.

De burgemeester benadrukte dat het op dit moment gaat om het onderzoeken van de mogelijkheden van een fusie. Zoals het eerder die avond in de raad werd verwoord: vrijen, verloven en dan pas trouwen. De fusiegemeenten kunnen een sterke partij zijn in de regio, zowel naar de burger als naar de centrumgemeente. Bovendien komt het kernbeleid van de betrokken gemeenten overeen.

Op basis van een stemming werd duidelijk dat de gemeenteraad van Medemblik de intentieverklaring en dus de mogelijke fusie van de gemeenten Medemblik, Wervershoof en Andijk steunt.