Gemeente Best

Kunst in de wijk

03-09-2008

Op vrijdag 5 september 2008 wordt de gemeente Best weer een kunstwerk rijker. In het plantsoen aan de Prins Bernhardlaan in de wijk Naastenbest onthult de heer Bisschops, wethouder Welzijn, Cultuur en Onderwijs, om 18.30 uur een speciaal voor deze locatie ontworpen kunstwerk. Dit doet hij in het bijzijn van de kunstenaar Alfred Eikelenboom en bewoners van deze wijk.

Plan Beeldende Kunst Best
De Adviescommissie Beeldende Kunst van de gemeente Best heeft haar visie met betrekking tot beeldende kunst in de openbare ruimte van Best vastgelegd in het Plan Beeldende Kunst gemeente Best. In dit plan zijn tevens locaties aangewezen waar in de toekomst kunstwerken gerealiseerd kunnen worden. Het plantsoen aan de Prins Bernhardlaan in de wijk Naastenbest is één van deze locaties.

Mythe en mysterie
Kunstenaar Alfred Eikelenboom kreeg de opdracht een schetsontwerp voor een kunstwerk in het plantsoen aan de Prins Bernhardlaan te maken. Het uitgangspunt hierbij was dat de begrippen mythe en mysterie op een niet sentimentele wijze in het kunstwerk gestalte moesten krijgen. Hierbij moest ook rekening gehouden worden met de zichtbaarheid van het kunstwerk en de inrichting van de omgeving.

Op basis van dit schetsontwerp, bestaande uit vijf zuilen en een helix (spiraal), heeft de Adviescommissie Beeldende Kunst het College van BenW geadviseerd definitief opdracht te verlenen aan Alfred Eikelenboom voor het maken van het kunstwerk. Bij deze keuze is ook een vertegenwoordiging van het bewonersoverleg Naastenbest betrokken geweest. De gemeentelijke percentageregeling heeft bekostiging van dit kunstwerk mogelijk gemaakt.

Prins Bernhardlaan
Het plantsoen aan de Prins Bernhardlaan is ruim en heeft een landelijk karakter. Dit effect wordt versterkt door de glooiing aan de zijde van de Jozef Israëlstraat. In het plantsoen staan twee speelobjecten en een voetbalgoal. Aan de zijde waar de Prins Bernhardlaan samenkomt met de Jan van Riebeeckstraat staat een groep volgroeide bomen in een V-vorm. Deze plek kenmerkt zich door een heel eigen karakter waarbij de boomstammen als zuilen de ruimte kaderen. Op deze plek wordt het kunstwerk geplaatst.

Programma
Voor de onthulling heeft het bewonersoverleg Naastenbest in samenspraak met de gemeente Best en de kunstenaar het volgende programma opgesteld:


* 18.00 uur Muzikale opening in een tent op de parkeerplaats bij de Jan Steenstraat

* 18.15 uur Toespraak Marga Norde (bewoonster van deze wijk)
* 18.30 uur Onthulling van de diverse onderdelen van het kunstwerk afgewisseld door een
impressie van het kunstwerk en de kunstenaar door wethouder Bisschops en
kunstenaar Alfred Eikelenboom
* 19.30 uur Optreden Dommelvolk, Brabantse volksmuziek
* 21.00 uur Afsluiting met een borrel

* 21.30 uur Einde


---