Nivel


Buurten waar huisartsen vergoeding voor krijgen geactualiseerd

5 september 2008

De lijst met buurten waar huisartsen en vanaf volgend jaar ook verloskundigen een achterstandstarief mogen rekenen, is geactualiseerd. 215 buurten zijn aangemerkt als achterstandsbuurt, 154 daarvan zijn dezelfde als in 2003, 41 buurten vallen niet meer onder de criteria, 56 achterstandsbuurten zijn nieuw op de lijst. Voor een aantal huisartsen zal dit effect hebben op hun inkomsten.

Toeslag
Omdat patiënten uit achterstandsbuurten meer tijd en inspanningen vergen van huisartsen, ontvangen huisartsen sinds 1996 een toeslag voor de patiënten uit deze buurten. Daarnaast wordt per inwoner van een achterstandsbuurt een bedrag gestort in een achterstandsfonds om de huisartsenzorg in deze buurten te verbeteren. Voor een rechtvaardige verdeling van deze extra middelen, worden de achterstandsbuurten geïdentificeerd op grond van CBS-gegevens over het percentage niet-actieven, gemiddeld inkomen, het aantal adressen in de buurt en het percentage niet-westerse allochtonen. Vanaf volgend jaar ontvangen ook verloskundigenpraktijken een toeslag voor zorg aan cliënten uit deze buurten.

Niet actief
In achterstandsbuurten wonen veel niet-actieven, bijvoorbeeld mensen met een werkeloosheids-, arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering, met een pensioen of 'overig' inkomen. Het gemiddeld inkomen in de achterstandsbuurten is laag, ze hebben een groot aantal adressen op een klein oppervlak en hoge percentages niet-westerse allochtonen.

Oud en nieuw
Met subsidie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en op verzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging actualiseerde het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) de lijst buurten met een hoge achterstandsindex. De lijst is in 1999 voor het eerst opgesteld. In 2003 is hij geactualiseerd en nu opnieuw. In totaal werden 215 buurten aangemerkt als achterstandsbuurt. 154 buurten (79%) staan zowel op de lijst van 2008 als op die van 2003, 56 buurten waren nieuw. 41 buurten vallen niet meer onder de criteria. 5 buurten stonden oorspronkelijk in 1999 op de lijst, in 2003 niet meer en nu opnieuw. Doordat binnen de vergoedingsregeling voor huisartsen een maximum is gesteld aan het totaal aantal inwoners uit achterstandsbuurten, zijn de verschuivingen vooral relatief en geeft dit onderzoek geen inzicht in de vraag hoe achterstandsgebieden zich hebben ontwikkeld in de afgelopen jaren.