Landelijke Studenten Vakbond


Vogelaar zet eerste stap naar betere bemiddeling

Utrecht, 4 september 2008 -- Minister Vogelaar gaat binnenkort met studentenhuisvesters en organisaties in gesprek om te kijken hoe de stap naar de huurcommissie makkelijker wordt. Deze toezegging deed ze vandaag in het overleg over de huurcommissie en huisjesmelkers in de Tweede kamer. Bovendien gaat Vogelaar kijken naar de mogelijkheden om een landelijke vergunning in te stellen voor goede kamerbemiddelingsbureaus.

De LSVb is blij met deze toezeggingen, maar vindt het jammer dat er geen concrete stappen genomen worden om de kamerproblematiek te lijf te gaan. LSVb-voorzitter Lisa Westerveld: Veel studenten stappen bij te hoge huur niet naar de huurcommissie omdat zij vrezen voor represailles van hun huisbaas. Die zit natuurlijk niet te wachten op huurverlaging. Onlangs stelde de LSVb daarom voor om in iedere stad huurteams in te stellen. Deze huurteams bieden actieve ondersteuning aan huurders bij het aanspannen van een procedure tegen hun huisbaas.

Een landelijke vergunning voor goede bemiddelingsbureaus is volgens de LSVb hard nodig. Vanwege de vele klachten die binnenkomen over bureaus die te duur zijn of een slechte service leveren, is de Huisjesmelker van het Jaar verkiezing dit jaar specifiek gericht op bemiddelingsbureaus. Deze bemiddelaars zouden beter gecontroleerd moeten worden door de overheid.

Ondanks de toezeggingen, is de LSVb van mening dat er nog steeds te weinig concrete stappen worden ondernomen om de kamerproblematiek tegen te gaan. Enkele maanden geleden schreef Vogelaar in een brief naar de kamer dat zij geen signalen had ontvangen van een kamertekort. De kamerproblematiek bestaat al jaren, aldus Lisa Westerveld: Een minister die ontkent dat er bij aanvang van het collegejaar een enorm kamertekort is, heeft totaal niet door wat er speelt, of houdt krampachtig haar ogen dicht voor de problemen.