Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

5 september 2008

Internationale prijs voor een van de onderzoekers

Oorzaak ouderdoms suikerziekte verder ontrafeld

Mensen met ouderdomssuikerziekte (type 2 diabetes mellitus) hebben minder actieve energiecentrales (mitochondriën) in de spieren dan gezonde mensen. Dat blijkt uit onderzoek van de onderzoeksgroep van dr. Patrick Schrauwen, dr. Matthijs Hesselink en collega s van het Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht (NUTRIM) van de Universiteit Maastricht. Ze publiceren hun bevindingen binnenkort in het toonaangevende tijdschrift Diabetes. Hun resultaten bevestigen de hypothese dat vetstapeling in onder andere de spier een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van suikerziekte. Patrick Schrauwen krijgt het komend weekend tijdens een congres in Rome een prestigieuze prijs uitgereikt voor zijn diabetesonderzoek.

Mitochondriën zijn organellen (onderdeel van onze lichaamscellen) en zorgen voor de aanmaak van energie door het verbranden van vetten en suikers. De onderzoekers maakten in hun onderzoek gebruik van een unieke combinatie van niet-invasieve methodieken (magnetische resonantie spectroscopie) en gedetailleerde karakterisering van mitochondriële functie in spiermateriaal van de patiënten. Beide methoden toonden een verminderde activiteit van de mitochondriën (met 30%) bij type 2 diabeten aan. De onderzoekers toonden ook aan dat deze verlaagde mitochondriële functie ook voorkomt zij het in mindere mate in gezonde eerstelijns familieleden van patiënten met suikerziekte. Het is bekend dat deze mensen een verhoogde kans op het ontwikkelen van suikerziekte hebben. Deze afwijking duidt er dan ook op dat het een vroege aandoening in het ontstaan van diabetes kan zijn. Ook concluderen de onderzoekers dat de combinatie van overgewicht en slecht werkende mitochondriën de kans op suikerziekte verhoogt.

De onderzoeksgroep van Schrauwen en Hesselink houdt zich al jaren bezig met het ontrafelen van de mechanismen die leiden tot vetstapeling in de spier, en het ontstaan van type 2 diabetes. Het is algemeen bekend dat bij gezonde mensen fysieke activiteit de functie van mitochondriën kan verbeteren, waardoor men zich fitter en gezonder voelt. De verminderde mitochondriële functie die de onderzoekers nu hebben aangetoond wijst erop dat de sterke toename van het aantal type 2 diabetes-patiënten (1 op de 10 Nederlanders kampt met deze aandoening) te wijten kan zijn aan de afname van fysieke activiteit in de westerse samenleving. De vervolgstap is dan ook om te onderzoeken of training bij type 2 diabeten de functie van de mitochondriën kan verbeteren. Dit onderzoek is recentelijk afgerond en Schrauwen en Hesselink verwachten op korte termijn de eerste resultaten van deze studie te kunnen publiceren.

Rising Star Award

Dr. Schrauwen zal zijn bevindingen komende week presenteren op het jaarlijkse congres van De European Association for the Study of Diabetes (EASD), met 14.000 deelnemers een van de grootste diabetescongressen in de wereld. Hij ontvangt daar de Rising Star Award, een onderzoeksprijs voor jonge onderzoekers die ieder jaar op dit congres uitgereikt wordt aan vier veelbelovende en innovatieve onderzoekers in Europa. Zij krijgen de gelegenheid om hun onderzoek tijdens het Rising Star Symposium, dat tussen 7 en 11 september in Rome plaatsvindt, te presenteren.

Noot voor de pers

De publicatie is al wel verschenen in Diabetes Online.

Voor meer informatie over dit project: Dr. P. Schrauwen (p.schrauwen@hb.unimaas.nl) of Dr. M. Hesselink (matthijs.hesselink@bw.unimaas.nl)

Voor informatie over de onderzoeksgroep: http://www.hb.unimaas.nl/muscle.

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning

Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.