AutoRai

Nieuwe motor en automaat voor Ford Kuga

(9/5/2008)
Ford introduceert een nieuwe motor en transmissie voor de Ford Kuga op de Autosalon van Parijs. Begin 2009 wordt de dynamische Kuga leverbaar met een spectaculaire 200 pk sterke 2.5-liter 5-cilinder Duratec Turbo benzinemotor die is gekoppeld aan een manuele 6-versnellingsbak of, tegen meerprijs, met een automatische Durashift 5-tronic transmissie.

Souplesse en kracht
De nieuwe en dynamische 200 pk sterke 2.5-liter Duratec 5-cilinder Turbo heeft veel vermogen en een hoog koppel binnen een breed toerental, gekoppeld aan veel raffinement en een uniek motorgeluid.

De nieuwe motor voor de Kuga is gebaseerd op de beproefde en veelgeprezen Ford 2.5-liter Duratec Turbomotor die reeds leverbaar is in de nieuwste modellen van de Ford Mondeo en S-MAX en in de sportieve Focus ST. Voor de nieuwe Kuga is de motor zorgvuldig opnieuw gekalibreerd om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de wensen van klanten in het compacte All-Wheel-Drive crossoversegment.

Gunnar Herrmann, C-Car Vehicle Line Director, Ford Europa: âHet is altijd ons streven geweest om de Kuga tot de meest dynamische crossover in zijn klasse te maken. Het prestatieniveau van de nieuwe
2.5-liter Duratec Turbo benzinemotor is hoog en past perfect bij deze auto. Het extra vermogen en raffinement maakt het rijden in de Kuga tot een waar genot, zowel op de weg als op ruw terrein.â

Net zoals de Kuga 2.0 TDCi is ook de Kuga 2.5-liter Duratec Turbo standaard uitgerust met het Haldex Gen 4 Intelligent AWD-systeem en een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen. Zijn prestatieniveau is dan ook indrukwekkend. Een maximumvermogen van 200 pk (147 kW) bij 6000 tpm en een lineair maximumkoppel van 320 Nm binnen het bereik tussen 1600 en 4000 tpm, geven de auto een topsnelheid van 208 km/u. Het gehomologeerde, gecombineerde brandstofverbruik van 9,9 l/100 km (en een gemiddelde CO2-uitstoot van 234 g/km) is zeer redelijk voor een auto in dit segment en met dit prestatieniveau.

Maar prestaties zijn niet het enige wat telt. De klank van de uitlaat is minutieus afgesteld zodat de bestuurder kan genieten van het karakteristieke, sonore geluid van een vijfcilinder turbo - krachtig en tegelijkertijd zeer geraffineerd.

Automatische transmissie
De Ford Kuga met de nieuwe 2.5-liter Duratec Turbo benzinemotor wordt optioneel leverbaar met een automatische Durashift 5-tronic transmissie. Deze transmissie maakt in de Kuga niet alleen optimaal gebruik van het hoge en zeer lineaire koppel van de 5-cilinder turbomotor, maar zorgt ook voor veel comfort, raffinement en veelzijdigheid.

De nieuwe Durashift 5-tronic transmissie biedt de bestuurder verschillende schakelprogramma's. Voor optimale betrokkenheid bij het schakelen kan de bestuurder manueel de vijf voorwaartse versnellingen bedienen. Als de 'S'-stand wordt geactiveerd, kan de bestuurder genieten van de volledig automatische sportstand, waarin extra vlot wordt vooruit- en teruggeschakeld. Informatie met betrekking tot alle geselecteerde standen en versnellingen is af te lezen op het centrale display in het instrumentencluster.

De transmissiehardware is voor Ford ontworpen en geproduceerd door Aisin AW, een bedrijf dat al lang een wereldwijde reputatie geniet voor betrouwbare transmissies die baanbrekend zijn op het gebied van automatisch schakelen. De ingenieurs van Ford hebben nauw samengewerkt met Aisin AW bij het afstemmen van de software voor de Transmission Control Module (TCM) om Fords veelgeprezen rijdynamiek te completeren en te verbeteren. De TCM integreert geraffineerde, adaptieve leerprocedures. Na de voorgeschreven inrijperiode biedt de transmissie optimale soepelheid bij het schakelen onder alle omstandigheden, ongeacht het terrein of de input van de bestuurder. De transmissie past zich aan zodat deze in het optimale toerenbereik functioneert en altijd de maximale souplesse biedt bij het schakelen, ongeacht de stand die is geselecteerd.

De nieuwe Durashift 5-tronic transmissie levert efficiënt zijn prestaties. Het gehomologeerde, gecombineerde brandstofverbruik van slechts 10,3 l/100 km (en een gemiddelde CO2-uitstoot van 244 g/km) is slechts 0,4l/100 km hoger dan dat van de handgeschakelde 6-bak.

Prijzen
De nieuwe Kuga met 2.5-liter Duratec Turbomotor is vanaf begin 2009 leverbaar in Nederland, maar is nu al te bestellen bij de officiële Ford dealers. De volledige line-up van de Ford Kuga is als volgt:

Uitvoering
Consumentenprijs

Ford Kuga 2.5T AWD 6-bak ⬠38.250,- Ford Kuga 2.5T AWD Durashift 5-tronic ⬠41.920,- Ford Kuga 2.0 TDCi 6-bak ⬠39.100,-

Alle genoemde consumentenprijzen zijn inclusief BTW en BPM.