Bachelor-Masterstructuur leidt tot weinig mobiliteit onder studenten

05/09/2008 10:45

Newcom Research & Consultancy BV

Sinds de introductie van het Bachelor-Mastersysteem is het niet meer vanzelfsprekend dat een WO-student zijn studie op dezelfde instelling afrondt als waar hij of zij deze begonnen is. Slechts 16 procent van de Nederlandse bachelorstudenten is echter van plan de master te gaan volgen aan een andere universiteit, dan waar de bachelor wordt gevolgd. Een ruime meerderheid (84 procent) blijft de huidige universiteit trouw. Dit blijkt uit de Bachelors Loyalty Benchmark, een landelijk representatief onderzoek dat Newcom Research & Consultancy deze zomer onder ruim 4300 bachelorstudenten heeft uitgevoerd.

Keuzemotieven

De belangrijkste redenen om een master aan de huidige universiteit te gaan volgen zijn dat de masters goed aansluiten op de bachelor (88 procent), de masters goed aansluiten op de interesses (85 procent) en dat het goed voelt om aan de huidige universiteit te studeren (83 procent). De belangrijkste redenen om te kiezen voor een master aan een andere universiteit zijn dat het aanbod van masters elders beter aansluit op de interesses (66 procent), een master daar een unieke inhoud heeft (66 procent) en dat men het idee heeft zich beter te kunnen ontplooien met een master aan een andere universiteit (62 procent).

Informatiebronnen

De belangrijkste informatiebron om tot de keuze van een master te komen is de website van de universiteit (69 procent). Ook de 'ouderwetse' folder of brochure scoort nog steeds erg goed (62 procent). Erg belangrijk bij de keuze voor een master vinden studenten informatie over de te volgen vakken (90 procent) en de wijze waarop de master is georganiseerd (85 procent).

Perceptie op onderwijsinstelling

In het onderzoek is niet alleen gekeken naar wat de motieven zijn van studenten om voor een master te kiezen aan de huidige of een andere universiteit, maar ook naar wat studenten belangrijk vinden in een universiteit en hoe studenten tegen hun eigen universiteit aankijken. Het meest belangrijk vinden studenten dat een universiteit leidend (79 procent) en persoonlijk (77 procent) is. De eigen universiteit wordt vooral gezien als multidisciplinair (75 procent) en modern (72 procent).

Over het onderzoek

In opdracht van 6 Nederlandse universiteiten heeft Newcom Research & Consultancy deze zomer het keuzeproces van bachelorstudenten in kaart gebracht. Ruim 4300 bachelorstudenten zijn online ondervraagd in dit landelijk representatieve onderzoek.