Politie Groningen

Vrijdag 5 september 2008

Provincie Groningen, 05-09-2008

Groningen: politie houdt grote fietscontrole

De politie heeft donderdag op diverse locaties in de stad Groningen fietsen gecontroleerd. Primaire doel was het opsporen van gestolen fietsen. Er is zowel op fietsroutes gecontroleerd, als op locaties waar veel fietsen gestald staan. In totaal zijn zes fietsen in beslag genomen. Twee fietsen stonden gesignaleerd als gestolen. De andere vier fietsen vergen nader onderzoek. Dit houdt in dat de fietsen kenmerken van diefstal vertonen, maar dat er geen aangifte is gedaan. Met enige regelmaat toont Regiopolitie Groningen aan dat aangifte doen zin heeft. Toch gebeurt het nog te vaak dat van aangetroffen fietsen (bij helers en dieven) geen aangifte is gedaan.

Bij de controle werd ook een bromfiets zonder kenteken aangetroffen. Het framenummer bleek weggeveild te zijn. De bromfiets is voor nader onderzoek in beslag genomen. Daarnaast zijn 33 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen van fietsers en automobilisten.

Deze controle was een vervolgactie op de campagne tegen fietsendiefstal, die woensdag op de Grote Markt van start ging. Het opsporingsproject is erop gericht om meer fietsdieven en -helers op te sporen. De helers kopen vaak een fiets voor een klein bedrag op straat en houden daardoor het diefstalcircuit in stand. Immers: zonder heler geen steler.

Groningen: snorfietsers gewond bij aanrijding

Een 63-jarige fietser uit Paterswolde raakte donderdagmiddag betrokken bij een aanrijding. De man reed over de Bornholmstraat in Groningen. Bij de kruising met de Stockholmstraat wilde hij linksaf slaan. Op dat moment werd hij ingehaald door een 23-jarige snorfietser (woonplaats onbekend). Door de aanrijding kwamen beiden ten val. De snorfietser en zijn bijrijdster zijn voor controle overgebracht naar het ziekenhuis. De fietser kwam met de schrik vrij. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: illegale plakkers op snelweg

De politie heeft donderdagavond twee 26-jarige mannen uit Groningen aangehouden. Het tweetal werd in de middenberm van de Europaweg in Groningen aangetroffen. Ze waren bezig met het plakken van posters op een pilaar van het viaduct. Beide heren zijn met een bekeuring voor illegaal plakken en lopen over de snelweg naar huis gestuurd.

Groningen: jongen mishandeld

Een 12-jarige jongen uit Groningen heeft donderdagavond verwondingen opgelopen. De jongen fietste door Vinkhuizen toen hij plotseling van zijn fiets werd getrokken. Vervolgens kreeg hij enkele vuistslagen in zijn gezicht. Hij liep hierbij een tand door de lip en enkele zwellingen in het gezicht op. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen/Noordlaren: aanhoudingen na huiselijk geweld

De politie heeft donderdagnacht in de wijk De Hoogte in Groningen een 27-jarige Stadjer aangehouden. De man was de woning van zijn 30-jarige ex-vriendin binnen gedrongen. Vervolgens heeft hij de vrouw geslagen en bedreigd. De vrouw zag kans de politie te alarmeren. De man is aangehouden en ingesloten.

In Noordlaren is donderdagavond een 49-jarige man aangehouden. Deze man wordt ervan verdacht zijn vriendin te hebben mishandeld en bedreigd. Ook deze verdachte is ingesloten. Voor alle vier betrokkenen wordt een hulpverleningstraject opgestart.

Groningen: drie mannen aangehouden voor poging inbraak

Drie jongemannen uit Appelscha, 17 tot 26 jaar, zijn donderdagnacht aangehouden. Het drietal had geprobeerd in te breken bij een winkel aan de Van Lenneplaan in Groningen. Getuigen hadden gezien dat een ruit van de winkel werd vernield. Het drietal sloeg vervolgens op de vlucht. Twee verdachten werden in de bosjes teruggevonden en derde lag achter een geparkeerde auto. Alle drie zijn aangehouden en ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: bromfietser rijbewijs kwijt

Een 21-jarige bromfietser uit de gemeente Ten Boer moest donderdagnacht zijn rijbewijs inleveren. De beginnend bestuurder reed op zijn bromfiets de Nieuwe Sint Jansstraat in Groningen. Hij werd gecontroleerd, omdat hij geen verlichting voerde. Hij bleek bovendien onder invloed van 1,6 promille alcohol. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Nieuwe Pekela: hennepkwekerij ontruimd

In een bedrijfspand aan de Holland Marsh in Nieuwe Pekela is donderdag een hennepkwekerij ontruimd. De politie had naar aanleiding van een tip een kijkje bij de loods genomen. Agenten roken er een wietgeur roken en hoorden een ventilator. In het pand bleek op de bovenverdieping een illegale plantage aanwezig met ruim 350 planten. De stroom bleek voor de meter te worden afgetapt. De huurder van het bedrijfspand, een 52-jarige inwoner van oude Pekela, verklaarde dat hij de bovenruimte had onderverhuurd aan voor hem onbekende duikclub. Naar zijn zeggen wist hij niets van de kwekerij.

Leek: stadswacht van snorfiets

Een stadswacht viel donderdag op De Schans in Leek van zijn snorfiets in een poging een auto te ontwijken. De 42-jarige stadswacht haalde een langzaam rijdende auto in die plotseling naar links uitweek, vermoedelijk om een botsing met een andere wagen te voorkomen die uit een parkeerplaats achteruit reed. De bestuurder van de snorfiets ging volop in de remmen en kwam ten val. De snorfiets werd vervolgens nog geraakt door de auto die van de parkeerplaats kwam. De bestuurster van die auto reed daarna weg. De stadswacht liep letsel aan zijn been op en moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Stadskanaal: verbaal na achtervolging

Een automobilist, naar later bleek een 22-jarige inwoner van Veendam, vond donderdagavond dat hij zich in Stadskanaal niets hoefde aan te trekken van een stopteken van de politie. De man reed met hoge snelheid vanaf de N33 richting Stadskanaal, zo ongeveer voor de ogen van een politiesurveillance. Op de Semskade werd een stopteken gegeven, maar deze had geen enkel effect. Ook nadat de blauwe zwaailampen waren aangezet, bleef de bestuurder het gaspedaal ingedrukt houden. Uiteindelijk stopte de man bij een woning. Daar werd hem een proces-verbaal aangezegd. Zijn auto, die opmerkelijk veel lawaai produceerde, is voor nader onderzoek in beslag genomen.

Finsterwolde: rijbewijs kwijt

Een 35-jarige automobilist uit Nieuwediep moet het vooralsnog zonder rijbewijs stellen. De man werd donderdagnacht op de Ekamperweg in Finsterwolde op het gebruik van alcohol gecontroleerd. De man werkte mee aan een blaasproef. Toen deze een indicatie aangaf dat de Nieuwdiepster mogelijk boven de limiet zat, weigerde de 35-jarige iedere verdere coöperatie. Dat leverde hem niet alleen een proces-verbaal op wegens het weigeren van een bloedproef, ook zijn rijbewijs werd ingevorderd omdat de man eerder was betrapt op het rijden onder invloed.

Blauwe Stad: vernielingen in jachthaven

In de jachthaven van de Blauwe Stad is aan een aantal boten vernielingen aangericht. Van een van de boten was geprobeerd de bedrading van het contactslot door te verbinden. De speedboot werd een stuk verderop terug gevonden. Ook van deze boot was apparatuur vernield. Van de vernielingen is aangifte gedaan.

Wildervank: motor van boot gestolen

Van een aan de Kuifreiger in Wildervank aangemeerde boot is de buitenboordmotor gestolen. In eerste instantie was de boot bij de politie als gestolen gemeld. Het vaartuig, een open toerboot, werd echter donderdagavond een stuk verderop op de kruising van de Overloper en de Grote Zilverreiger teruggevonden, echter zonder motor en besturing.