Gemeente Onderbanken


Protocol niet-acceptabel gedrag gemeente Onderbanken 2008

Op 29 juli 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Onderbanken het protocol niet-acceptabel gedrag vastgesteld en is per die datum in werking getreden.

Geweld en agressie oftewel niet-acceptabel gedrag komt in onze samenleving steeds vaker voor. Ook op het werk krijgen medewerkers er mee te maken. Het kan hierbij gaan om schelden, beledigen, slaan en schoppen. Het gaat niet alleen om de feitelijke agressie, maar ook om de gevoelens van onveiligheid op de werkplek. Het blootstaan aan niet-acceptabel gedrag heeft mogelijk ingrijpende negatieve gevolgen voor medewerkers.

Het protocol niet-acceptabel gedrag beschrijft hoe medewerkers dienen om te gaan met de in de uitoefening van hun functie ervaren niet-acceptabel gedrag door derden (bijv. burgers, cliënten etc.). Er komt onder andere aan bod wat onder niet-acceptabel gedrag wordt verstaan en hoe medewerkers én derden niet-acceptabel gedrag kunnen voorkomen. Daarnaast wordt toegelicht welke procedures en maatregelen de gemeente kan opstarten c.q. ondernemen als derden niet-acceptabel gedrag vertonen.